Więcej zszywek z tablicy

food

Bułeczki nadziane farszem m...
Pudding chia z owocami i ci...
Chlebek pita – przepis krok...
mniam
Babka waniliowo-ctrynowa Sk...
Lody tiramisu- amaretto Skł...
Zapiekane naleśniki
3 koktajl śniadaniowy ;)
lunchbox: brązowy ryż z kur...
Pyszna sałatka jajeczna.
NALEŚNIKI Z SEREM ZAPIEKANE...
Zaje*iste Bułki nadziewane ...
Racuszki budyniowe
ZAPIEKANKA "GYROS"...
SAŁATKA WIOSENNA
Koktajl jagodowy Banan, jag...
Kurczak w sosie serowym
blog z mnóstwem przepisów n...
placuszki bananowe :)
Pyszne bagietki z piekarnik...
Zapiekanka pomidorowa z kur...
Domowe rollsy Składniki: 1 ...
xoxoxonat

xoxoxonat od adusia3009

Dodane 11.03 o 10:09
Obserwuj
Lody tiramisu- amaretto Składniki na mniej niż 1,5 litra lodów: 2 szklanki mleka 6 żółtek trochę mniej niż 1 szklanka drobnego cukru 2 szklanki śmietany kremówki Żółtka utrzeć mikserem (z końcówką do ubijania białek) do białości. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać jasna, gęsta, puszysta masa jak kogel-mogel. Mleko przelać do rondelka z grubym dnem, lekko podgrzać. Do mleka przelać kogel - mogel i wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje i prawie osiągnie punkt wrzenia. Piszę celowo prawie - ponieważ nie można dopuścić do wrzenia (od razu lody by się zwarzyły). Natychmiast ściagnąć rondelek z palnika i dodać kremówkę, która obniży temperaturę, wymieszać. Następnie gotową mieszankę (może być ciepła) podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać: nasiona z 1 laski wanilii 85 ml likieru migdałowego Amaretto Wymieszać. Do drugiej dodać: 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki kakao Zmiksować (najlepiej blenderem). Naczynia z mieszanką kawową i amaretto przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc, by mieszanki się schłodziły do temperatury lodówkowej. Po tym czasie mieszanki (jedną po drugiej) przelać do maszynki do lodów i postępować według instrukcji jej producenta (podczas 'kręcenia' lodów amaretto mieszanka kawowa powinna czekać w lodówce; podczas 'kręcenia' później lodów kawowych lody amaretto powinny być przechowywane już w zamrażarce). Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Zmiksowaną schłodzoną mieszankę przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić. Ponadto potrzebujemy: 1 opakowanie ciasteczek amaretti (kupuję w Lidlu) - 200 g 70 ml śmietany kremówki 70 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao Przygotować sos czekoladowy. Podgrzać lekko śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i lekko podgrzewać, zdejmując w razie czego z palnika, by czekolada się powoli roztapiała, ale nie zwarzyła. Odstawić, lekko przestudzić. Głęboką formę o wymiarach 20,5 x 20,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ciasteczka, jedno przy drugim. Następnie wykładać pasmami przygotowane wcześniej lody, na zmianę: to kawowe, to amaretto, od czasu do czasu polewając strużkami sosu czekoladowego. Zapełnić do poł...

Lody tiramisu- amaretto Składniki na mniej niż 1,5

litra lodów: 2 szklanki mleka 6 żółtek trochę mniej niż 1 szklanka drobnego cukru 2 szklanki śmietany kremówki Żółtka utrzeć mikserem (z końcówką do ubijania białek) do białości. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać jasna, gęsta, puszysta masa jak kogel-mogel. Mleko przelać do rondelka z grubym dnem, lekko podgrzać. Do mleka przelać kogel - mogel i wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje i prawie osiągnie punkt wrzenia. Piszę celowo prawie - ponieważ nie można dopuścić do wrzenia (od razu lody by się zwarzyły). Natychmiast ściagnąć rondelek z palnika i dodać kremówkę, która obniży temperaturę, wymieszać. Następnie gotową mieszankę (może być ciepła) podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać: nasiona z 1 laski wanilii 85 ml likieru migdałowego Amaretto Wymieszać. Do drugiej dodać: 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki kakao Zmiksować (najlepiej blenderem). Naczynia z mieszanką kawową i amaretto przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc, by mieszanki się schłodziły do temperatury lodówkowej. Po tym czasie mieszanki (jedną po drugiej) przelać do maszynki do lodów i postępować według instrukcji jej producenta (podczas 'kręcenia' lodów amaretto mieszanka kawowa powinna czekać w lodówce; podczas 'kręcenia' później lodów kawowych lody amaretto powinny być przechowywane już w zamrażarce). Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Zmiksowaną schłodzoną mieszankę przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić. Ponadto potrzebujemy: 1 opakowanie ciasteczek amaretti (kupuję w Lidlu) - 200 g 70 ml śmietany kremówki 70 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao Przygotować sos czekoladowy. Podgrzać lekko śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i lekko podgrzewać, zdejmując w razie czego z palnika, by czekolada się powoli roztapiała, ale nie zwarzyła. Odstawić, lekko przestudzić. Głęboką formę o wymiarach 20,5 x 20,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ciasteczka, jedno przy drugim. Następnie wykładać pasmami przygotowane wcześniej lody, na zmianę: to kawowe, to amaretto, od czasu do czasu polewając strużkami sosu czekoladowego. Zapełnić do poł...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepisy Desery i podwieczorki Jedzenie Różne pyszność <3 +55 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: