Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Makowa Panienka;przepis po ...
Składniki
- 1/2 opakowania ...
tak wiosennie <3
Czekoladowy tort bezowy z m...
BEZY <3
Tarta z bezą włoską
Tort bezowy z rabarbarem i ...
SZWARCWALDZKI TORT BEZOWY
owoce
bobo
PRZEPIS : 

Składniki na kr...
Mniam...
 Składniki na spód...
BOMBA TRUSKAWKOWO CZEKOLADO...
LODY TRUSKAWKOWE 

Składnik...
BLACK&RED&WHITE
 Sk...
Kopiec kreta
 Składniki na ...
Składniki:

    6 białek
  ...
Malinowa chmurka Składniki ...
Kruche rozetki cytrynowe :3...
Muffinki z orzechami i cyna...
Makaroniki cytrynowe Składn...
Chatka Puchatka/chatka baby...
SERNIK BANANOWY NA ZIMNO &l...
LEŚNY MECH! Mniam.. bez bar...
Składniki na około 30 ciast...
Składniki na 10 - 12 babecz...
Majka96

Majka96

Dodane 24.06 o 22:10
Obserwuj
LODY TRUSKAWKOWE 

Składniki na około 1,5 litra lodów:

    1 szklanka pełnego mleka
    1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
    6 żółtek
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    500 g truskawek, odszypułkowanych
    świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Truskawki i sok z cytryny zmiksować blenderem na puree, odłożyć.

Do garnuszka z grubszym dnem wlać mleko, kremówkę, pastę waniliową lub ziarenka wanilii. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie w drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem (mikserem), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły.

Natychmiast dodać puree z truskawek, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej.

Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.

Podawać z pokruszonymi bezami.

LODY TRUSKAWKOWE


Składniki na około 1,5 litra lodów:

1 szklanka pełnego mleka
1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
6 żółtek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
500 g truskawek, odszypułkowanych
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Truskawki i sok z cytryny zmiksować blenderem na puree, odłożyć.

Do garnuszka z grubszym dnem wlać mleko, kremówkę, pastę waniliową lub ziarenka wanilii. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie w drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem (mikserem), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły.

Natychmiast dodać puree z truskawek, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej.

Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.

Podawać z pokruszonymi bezami.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY