Więcej zszywek z tablicy

Deser

Tiramisu

    Mascarpone - ...
Jaglanka z bananem i masłem...
Mus czekoladowy z awokado

...
Ananasy w cieście

    mąka...
Owsianka z kawą zbożową



...
Pyszny mus z białej czekola...
Deser czereśniowy na skos 
...
Szybki deser z malinami 

 ...
Porzeczkowe lody z sosem ba...
Przezroczysty deser arbuzow...
Klasyczna waniliowa Panna C...
Creme patissiere 

Creme pa...
Jak zrobić lody z zielonej ...
Jak zrobić lody bez maszynk...
Lody z truskawkami
Jak zrob...
Jak zrobić lody domowym spo...
Jak zrobić lody z jajek?

T...
Lody malinowe bez maszyny

...
TRUSKAWKOWA OWSIANKA

Skład...
Domowa biała czekolada z ka...
Orzeźwiający mus.

- 4 kiwi...
Domowe żelki

Żelki z soku ...
Kogel mogel z musem truskaw...
Krem budyniowy pyszny i pus...
Czekoladowy krem na bazie ś...
Krem maślany na bezie szwaj...
jarecka

jarecka

Dodane 5.04 o 2:15
Obserwuj
Lody

Składniki na mniej niż 1,5 litra lodów:

2 szklanki mleka
6 żółtek
trochę mniej niż 1 szklanka drobnego cukru
2 szklanki śmietany kremówki

Żółtka utrzeć mikserem (z końcówką do ubijania białek) do białości. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać jasna, gęsta, puszysta masa jak kogel-mogel.

Mleko przelać do rondelka z grubym dnem, lekko podgrzać. Do mleka przelać kogel - mogel i wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje i prawie osiągnie punkt wrzenia. Piszę celowo prawie - ponieważ nie można dopuścić do wrzenia (od razu lody by się zwarzyły). Natychmiast ściagnąć rondelek z palnika i dodać kremówkę, która obniży temperaturę, wymieszać.

Następnie gotową mieszankę (może być ciepła) podzielić na dwie równe części.

Do pierwszej dodać:

nasiona z 1 laski wanilii
85 ml likieru migdałowego Amaretto

Wymieszać.

Do drugiej dodać:

2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki kakao

Zmiksować (najlepiej blenderem).

Naczynia z mieszanką kawową i amaretto przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc, by mieszanki się schłodziły do temperatury lodówkowej.

Po tym czasie mieszanki (jedną po drugiej) przelać do maszynki do lodów i postępować według instrukcji jej producenta (podczas 'kręcenia' lodów amaretto mieszanka kawowa powinna czekać w lodówce; podczas 'kręcenia' później lodów kawowych lody amaretto powinny być przechowywane już w zamrażarce).

Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Zmiksowaną schłodzoną mieszankę przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.

Ponadto potrzebujemy:

1 opakowanie ciasteczek amaretti (kupuję w Lidlu) - 200 g
70 ml śmietany kremówki
70 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao

Przygotować sos czekoladowy. Podgrzać lekko śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i lekko podgrzewać, zdejmując w razie czego z palnika, by czekolada się powoli roztapiała, ale nie zwarzyła. Odstawić, lekko przestudzić.

Głęboką formę o wymiarach 20,5 x 20,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ciasteczka, jedno przy drugim. Następnie wykładać pasmami przygotowane wcześniej lody, na zmianę: to kawowe, to amaretto, od czasu do czasu polewając strużkami sosu czekoladowego. Zapełnić do połowy formy....

Lody


Składniki na mniej niż 1,5 litra lodów:

2 szklanki mleka
6 żółtek
trochę mniej niż 1 szklanka drobnego cukru
2 szklanki śmietany kremówki

Żółtka utrzeć mikserem (z końcówką do ubijania białek) do białości. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać jasna, gęsta, puszysta masa jak kogel-mogel.

Mleko przelać do rondelka z grubym dnem, lekko podgrzać. Do mleka przelać kogel - mogel i wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje i prawie osiągnie punkt wrzenia. Piszę celowo prawie - ponieważ nie można dopuścić do wrzenia (od razu lody by się zwarzyły). Natychmiast ściagnąć rondelek z palnika i dodać kremówkę, która obniży temperaturę, wymieszać.

Następnie gotową mieszankę (może być ciepła) podzielić na dwie równe części.

Do pierwszej dodać:

nasiona z 1 laski wanilii
85 ml likieru migdałowego Amaretto

Wymieszać.

Do drugiej dodać:

2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki kakao

Zmiksować (najlepiej blenderem).

Naczynia z mieszanką kawową i amaretto przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc, by mieszanki się schłodziły do temperatury lodówkowej.

Po tym czasie mieszanki (jedną po drugiej) przelać do maszynki do lodów i postępować według instrukcji jej producenta (podczas 'kręcenia' lodów amaretto mieszanka kawowa powinna czekać w lodówce; podczas 'kręcenia' później lodów kawowych lody amaretto powinny być przechowywane już w zamrażarce).

Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Zmiksowaną schłodzoną mieszankę przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.

Ponadto potrzebujemy:

1 opakowanie ciasteczek amaretti (kupuję w Lidlu) - 200 g
70 ml śmietany kremówki
70 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao

Przygotować sos czekoladowy. Podgrzać lekko śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i lekko podgrzewać, zdejmując w razie czego z palnika, by czekolada się powoli roztapiała, ale nie zwarzyła. Odstawić, lekko przestudzić.

Głęboką formę o wymiarach 20,5 x 20,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ciasteczka, jedno przy drugim. Następnie wykładać pasmami przygotowane wcześniej lody, na zmianę: to kawowe, to amaretto, od czasu do czasu polewając strużkami sosu czekoladowego. Zapełnić do połowy formy....

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
anulka1996
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY