
Łosoś grillowany z ryżem i szparagami Składniki:
100 g fileta z łososia 50 g białego ryżu 100 g szparagów zielonych 1 plaster cytryny 1 łyżka oleju lnianego sól, pieprz, koperek Sposób przygotowania: Filet z łososia podzielić na dwie części, zdejmując skórę. Doprawić solą, pieprzem, posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny. Usmażyć rybę na patelni grillowej. Umyć szparagi, odciąć twarde końce. Do wody w wysokim garnku dodać szczyptę cukru i sól, zagotować. Związać delikatnie główki szparagów, dzięki czemu będą lepiej trzymały się w pozycji pionowej, i włożyć je ostrożnie do wrzątku. Gotować 10 minut. Odmierzyć odpowiednią ilość ryżu, ugotować go w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerz usmażonego łososia, ryż i szparagi, które można dodatkowo polać olejem lnianym.
Polubili:
Mela28
Użytkownicy także przypinają: