Więcej zszywek z tablicy

*-*

LUKIER KRÓLEWSKI (ROYAL ICI...
weronika_zukowska

weronika_zukowska od nitka2016

Dodane 23.10 o 21:48
Obserwuj
LUKIER KRÓLEWSKI (ROYAL ICING) Składniki na lukier królewski: 90 g białka 445 g cukru pudru 5 - 7 kropli soku z cytryny (może być w butelce) lub 4 - 5 kropli białego octu winnego Białka oddzielić od żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem. Przelać je do czystego, suchego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem przecedzić białko przez drobne sitko, np. od herbaty. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera przy użyciu końcówki mieszającej w kształcie litery 'K'. Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Gotowy lukier nie spływa ze szpatułki, ale delikatnie się na niej zagina. Jest to podstawowy przepis do lukrowania dużych, płaskich powierzchni na ciasteczkach, dobrze się rozprowadza. Z papieru do pieczenia zrobić tutkę, odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim i dekorować ciasteczka. Ja do dekoracji używam jednorazowych rękawów cukierniczych i tylek. Uwaga: do wyciskania kształtów, kwiatków, postaci, szczegółów - na każde 175 g gotowego powyższego lukru należy dodać 1 łyżkę przesianego cukru pudru i wymieszać (nie ubijać). Wtedy lukier jest bardziej gęsty. W każdym przypadku, jeśli uważacie, że lukier jest zbyt rzadki - należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - więcej białka. Korzystałam z przepisu na najlepsze waniliowe kruche ciasteczka do wycinania. Niektóre z ciasteczek, oprócz lukru zostały przykryte warstwą drobnego cukru do wypieków, dla dodania dodatkowej tekstury.

LUKIER KRÓLEWSKI (ROYAL ICING) Składniki na lukier

królewski: 90 g białka 445 g cukru pudru 5 - 7 kropli soku z cytryny (może być w butelce) lub 4 - 5 kropli białego octu winnego Białka oddzielić od żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem. Przelać je do czystego, suchego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem przecedzić białko przez drobne sitko, np. od herbaty. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera przy użyciu końcówki mieszającej w kształcie litery 'K'. Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Gotowy lukier nie spływa ze szpatułki, ale delikatnie się na niej zagina. Jest to podstawowy przepis do lukrowania dużych, płaskich powierzchni na ciasteczkach, dobrze się rozprowadza. Z papieru do pieczenia zrobić tutkę, odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim i dekorować ciasteczka. Ja do dekoracji używam jednorazowych rękawów cukierniczych i tylek. Uwaga: do wyciskania kształtów, kwiatków, postaci, szczegółów - na każde 175 g gotowego powyższego lukru należy dodać 1 łyżkę przesianego cukru pudru i wymieszać (nie ubijać). Wtedy lukier jest bardziej gęsty. W każdym przypadku, jeśli uważacie, że lukier jest zbyt rzadki - należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - więcej białka. Korzystałam z przepisu na najlepsze waniliowe kruche ciasteczka do wycinania. Niektóre z ciasteczek, oprócz lukru zostały przykryte warstwą drobnego cukru do wypieków, dla dodania dodatkowej tekstury.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Wielkanoc *-* Kulinarnie Pomysły +1 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: