Współistnienie światów realistycznego i fantastycznego oraz postaci w "Mistrzu i Małgorzacie" Bułhakowa


Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

meble
Wnetrzarium.pl
Kolor *.*
xxx
Genialne szafki w kuchni :)
Kuchnia
Kuchnia
,,,
Kuchnie ROJA
...
waska kuchnia/fajne
...
...
Wymarzona biała kuchnia.
leżanka dla zwierzaka...
fitandpassion1.bloog.pl , z...
Drożdżówki z budyniem i jag...
Najzdrowsze ciasto na świec...
Ciasto wszystkich ciast, po...
Magiczne ciasto  Składniki:...
odżywka do rzęs

Umyj pojem...
Małe pączki z serka homogen...
cynamon
Kostka alpejska
Agnieszka_821

Agnieszka_821 od georgia20

Dodane 3.04 o 22:42
Obserwuj
Magiczne ciasto  Składniki:  - 4 jaja  - 150 g cukru  - 1 łyżka wody  - 125 g masła  - 115 g mąki  - 1/2 l letniego mleka  - 4 krople octu  - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii    Żółtka zmiksować z cukrem i łyżką wody na puszysta masę. Masło stopić, przestudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie miksując, dodawać na zmianę mąkę i letnie mleko. Dodać ekstrakt z wanilii. Białka z octem ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z resztą ciasta.  Ciasto wylać do blaszki ( 20x20cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 160 st. C przez 60 - 70 minut.  Dokładnie wystudzić. Posypać cukrem pudrem.   To ostatnio bardzo popularne ciasto. Ja również, od kiedy po raz pierwszy je zobaczyłam, wiedziałam, że będę musiała wypróbować przepis, ot tak, z czystej ciekawości. No bo jak to możliwe, że wlewamy do blaszki jednolitą, rzadką masę, a po godzinie wyciągamy z piekarnika trójwarstwowe ciasto? Magia, kuchenna magia. Nie dziwi więc nazwa ciasta. Trochę nie wierzyłam, ale wyszło, z wyraźnym podziałem na warstwy: biszkopt, masę przypominającą budyń i zwarty spód. Co do smaku, to raczej ciasto dla wielbicieli budyniu i ciast typu napoleonka czy kremówka. Dla mnie trochę mało wyraziste, myślę, że bardziej przypadłaby mi do gustu czekoladowa wersja, wypróbuję następnym razem.  Źródło: martexsweetdreams.blox.pl

Magiczne ciasto Składniki: - 4 jaja - 150 g cukru

- 1 łyżka wody - 125 g masła - 115 g mąki - 1/2 l letniego mleka - 4 krople octu - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Żółtka zmiksować z cukrem i łyżką wody na puszysta masę. Masło stopić, przestudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie miksując, dodawać na zmianę mąkę i letnie mleko. Dodać ekstrakt z wanilii. Białka z octem ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z resztą ciasta. Ciasto wylać do blaszki ( 20x20cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C przez 60 - 70 minut. Dokładnie wystudzić. Posypać cukrem pudrem. To ostatnio bardzo popularne ciasto. Ja również, od kiedy po raz pierwszy je zobaczyłam, wiedziałam, że będę musiała wypróbować przepis, ot tak, z czystej ciekawości. No bo jak to możliwe, że wlewamy do blaszki jednolitą, rzadką masę, a po godzinie wyciągamy z piekarnika trójwarstwowe ciasto? Magia, kuchenna magia. Nie dziwi więc nazwa ciasta. Trochę nie wierzyłam, ale wyszło, z wyraźnym podziałem na warstwy: biszkopt, masę przypominającą budyń i zwarty spód. Co do smaku, to raczej ciasto dla wielbicieli budyniu i ciast typu napoleonka czy kremówka. Dla mnie trochę mało wyraziste, myślę, że bardziej przypadłaby mi do gustu czekoladowa wersja, wypróbuję następnym razem. Źródło: martexsweetdreams.blox.pl

Zgłoś naruszenie

werciaaa

robił już ktoś te ciasto ?

 |  13.04 o 12:30   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: