Magiczne ciasto Składniki: - 4 jaja - 150 g cukru
- 1 łyżka wody - 125 g masła - 115 g mąki - 1/2 l letniego mleka - 4 krople octu - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Żółtka zmiksować z cukrem i łyżką wody na puszysta masę. Masło stopić, przestudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie miksując, dodawać na zmianę mąkę i letnie mleko. Dodać ekstrakt z wanilii. Białka z octem ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z resztą ciasta. Ciasto wylać do blaszki ( 20x20cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C przez 60 - 70 minut. Dokładnie wystudzić. Posypać cukrem pudrem. To ostatnio bardzo popularne ciasto. Ja również, od kiedy po raz pierwszy je zobaczyłam, wiedziałam, że będę musiała wypróbować przepis, ot tak, z czystej ciekawości. No bo jak to możliwe, że wlewamy do blaszki jednolitą, rzadką masę, a po godzinie wyciągamy z piekarnika trójwarstwowe ciasto? Magia, kuchenna magia. Nie dziwi więc nazwa ciasta. Trochę nie wierzyłam, ale wyszło, z wyraźnym podziałem na warstwy: biszkopt, masę przypominającą budyń i zwarty spód. Co do smaku, to raczej ciasto dla wielbicieli budyniu i ciast typu napoleonka czy kremówka. Dla mnie trochę mało wyraziste, myślę, że bardziej przypadłaby mi do gustu czekoladowa wersja, wypróbuję następnym razem. Źródło: martexsweetdreams.blox.pl
Użytkownicy także przypinają:
werciaaa
robił już ktoś te ciasto ?