MAGICZNE CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
- 4 jajka (oddzielne żółtka i białka),
- 1 łyżka wody
- 150 g cukru
- 125 g masła, stopionego i wystudzonego,
- 65 g mąki,
- 50 g kakao,
- 1/2 l ciepłego mleka,
- szczypta soli,
- opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
Żółtka porządnie utrzeć z cukrem i wodą, po czym dodać esencję waniliową oraz masło i ponownie użyć miksera. Do powstałej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao, aż powstanie jednolita całość. Następnie do masy wlewać powoli mleko - cały czas ucierając ciasto. Na koniec dodać ubitą pianę z białek - bardzo delikatnie, stopniowo, małymi porcjami: dodać jedną czy dwie łyżki piany i wmieszać - i tak do zużycia całej.
Formę 20x20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Następnie przelać do niej ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temp. 160 st. C. (termoobieg 140 st. C.), przez ok. 1 godz. - u mnie 55 minut. Wyjęłam ciasto, gdy cały wierzch był już ścięty i lekko zarumieniony. Po upieczeniu trzymać około 1 godz. przy zamkniętym piekarniku, a po tym czasie studzić już przy uchylonym. Wystudzone wstawić na kilka godzin/na noc do lodówki.
Polubili:
kasiasta222
Użytkownicy także przypinają: