Herod, Piłat, Judasz i Kain - wybierz jedną z tych postaci i napisz dla nie mowę obronną stosując się do zasady: „Każdy zbrodniarz ma prawo do obrony”


Więcej zszywek z tablicy

Słodkości

MIODOWNIK

Ciasto:
- 400 g ...
NADZIEWANE CIASTO CZEKOLADO...
SZARLOTKA TWAROGOWA

Składn...
MAGICZNE CIASTO CZEKOLADOWE...
CIASTO CZEKOLADOWE "DA...
CIASTO "POEZJA"

...
TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM J...
GOTOWANE MINI SERNINCZI 

S...
TORT CZEKOLADOWO-MAKOWY

Ci...
Stiwi

Stiwi

Dodane 2.05 o 17:50
Obserwuj
MAGICZNE CIASTO CZEKOLADOWE

Składniki:
- 4 jajka (oddzielne żółtka i białka),
- 1 łyżka wody 
- 150 g cukru 
- 125 g masła, stopionego i wystudzonego,
- 65 g mąki,
- 50 g kakao,
- 1/2 l ciepłego mleka,
- szczypta soli,
- opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie:
Żółtka porządnie utrzeć z cukrem i wodą, po czym dodać esencję waniliową oraz masło i ponownie użyć miksera. Do powstałej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao, aż powstanie jednolita całość. Następnie do masy wlewać powoli mleko - cały czas ucierając ciasto. Na koniec dodać ubitą pianę z białek - bardzo delikatnie, stopniowo, małymi porcjami: dodać jedną czy dwie łyżki piany i wmieszać - i tak do zużycia całej.

Formę 20x20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Następnie przelać do niej ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temp. 160 st. C. (termoobieg 140 st. C.), przez ok. 1 godz. - u mnie 55 minut. Wyjęłam ciasto, gdy cały wierzch był już ścięty i lekko zarumieniony. Po upieczeniu trzymać około 1 godz. przy zamkniętym piekarniku, a po tym czasie studzić już przy uchylonym. Wystudzone wstawić na kilka godzin/na noc do lodówki.

MAGICZNE CIASTO CZEKOLADOWE


Składniki:
- 4 jajka (oddzielne żółtka i białka),
- 1 łyżka wody
- 150 g cukru
- 125 g masła, stopionego i wystudzonego,
- 65 g mąki,
- 50 g kakao,
- 1/2 l ciepłego mleka,
- szczypta soli,
- opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie:
Żółtka porządnie utrzeć z cukrem i wodą, po czym dodać esencję waniliową oraz masło i ponownie użyć miksera. Do powstałej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao, aż powstanie jednolita całość. Następnie do masy wlewać powoli mleko - cały czas ucierając ciasto. Na koniec dodać ubitą pianę z białek - bardzo delikatnie, stopniowo, małymi porcjami: dodać jedną czy dwie łyżki piany i wmieszać - i tak do zużycia całej.

Formę 20x20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Następnie przelać do niej ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temp. 160 st. C. (termoobieg 140 st. C.), przez ok. 1 godz. - u mnie 55 minut. Wyjęłam ciasto, gdy cały wierzch był już ścięty i lekko zarumieniony. Po upieczeniu trzymać około 1 godz. przy zamkniętym piekarniku, a po tym czasie studzić już przy uchylonym. Wystudzone wstawić na kilka godzin/na noc do lodówki.

Polubili: kasiasta222
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: