Moje rozmyślania o poezji Leopolda Staffa


Więcej zszywek z tablicy

Food

Delikatna, puszysta rolada ...
CIASTO LION
Składniki:
duże...
Babeczki tiramisu
 Składnik...
Ciasto kremowe z bananami
 ...
Bułeczki bolognese

 Składn...
Ciasto z kremem kawowym 
 S...
Przepis na pyszne, serowe z...
Stylowo podaj sosy na stół:)
Gruszka w cieście :)
Pieczony filet z indyka w g...
Czarno-biały sernik z Oreo
...
Przesłodkie, urocze choinec...
Czekoladowe oczka


 składn...
Ciasteczka Bałwanki

Skladn...
Beczułki z jajek z szynką p...
Ciasto Cappuccino - 
 Skład...
Ciasto czekoladowo orzechow...
Reniferki Mikołaja
Kwiatuszkowe ciasteczka
Quesadilla z kurkami i kurc...
Galaretkę wrzucić to naczyn...
Zapiekanka ziemniaczana z m...
Tarta Capriciosa 
 Tarta:
-...
losos w szafranowym sosie

...
Prosty KREM Z KALAFIORA 

 ...
Przepis na chili con carne
...
Ivo

Ivo

Dodane 16.05 o 13:08
Obserwuj
Makaron z kurkami zapiekany

 Składniki:
 200g makaronu, mogą być kokardki, penne
 200 g świeżych kurek
 100 g szynki parmeńskiej (może też być inna)
 2 łyżki kremowego twarożku
 200 g kwaśnej śmietany
 1 cebula
 natka pietruszki
 250 g startego parmezanu
 sól, pieprz
 oliwa

 Makaron z kurkami zapiekany – sposób przygotowania:
 Starannie umyj grzyby. Kilkakrotnie je przepłucz. Pokrój grzyby w mniejsze części. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie. Dodaj kurki, sól, pieprz i duś pod przykryciem ok. 5 minut.

 Pokrój szynkę parmeńską. Dodaj ją do kurek. Dodaj też śmietanę i twarożek. Po kilku minutach dorzuć pietruszkę, całość wymieszaj.

 Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Gotowy sos wymieszaj z makaronem. Przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na 20 min. Po tym czasie zdejmij folię, makaron z kurkami zapiekany posyp parmezanem i wstaw raz jeszcze do piekarnika na tym razem ok.10 minut (do czasu, aż ser się rozpuści).

 Makaron z kurkami gotowy. Zapiekany ma tę zaletę, że jest cudownie ciągnący i kremowy.

Makaron z kurkami zapiekany


Składniki:
200g makaronu, mogą być kokardki, penne
200 g świeżych kurek
100 g szynki parmeńskiej (może też być inna)
2 łyżki kremowego twarożku
200 g kwaśnej śmietany
1 cebula
natka pietruszki
250 g startego parmezanu
sól, pieprz
oliwa

Makaron z kurkami zapiekany – sposób przygotowania:
Starannie umyj grzyby. Kilkakrotnie je przepłucz. Pokrój grzyby w mniejsze części. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie. Dodaj kurki, sól, pieprz i duś pod przykryciem ok. 5 minut.

Pokrój szynkę parmeńską. Dodaj ją do kurek. Dodaj też śmietanę i twarożek. Po kilku minutach dorzuć pietruszkę, całość wymieszaj.

Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Gotowy sos wymieszaj z makaronem. Przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na 20 min. Po tym czasie zdejmij folię, makaron z kurkami zapiekany posyp parmezanem i wstaw raz jeszcze do piekarnika na tym razem ok.10 minut (do czasu, aż ser się rozpuści).

Makaron z kurkami gotowy. Zapiekany ma tę zaletę, że jest cudownie ciągnący i kremowy.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: