makaron z papryka i szynka w sosie śmietanowym .
Składniki: na 2 porcje 300 g makaronu u mnie kolanka makaron Międzybrodzki 2 czerwone papryki 100 g szynki drobiowej 1 cebula 4-6 łyżek śmietany 12% lub 18% 2 łyżki oliwy świeżo mielony pieprz sól opcjonalnie: posiekana natka pietruszki ser żółty Makaron gotuję w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę, szynkę oraz paprykę kroję w kostkę o podobnej wielkości. Na patelni rozgrzewam oliwę i szklę na niej cebulę, następnie dodaję szynkę i paprykę, czekam, aż delikatnie się podsmażą, a papryka stanie się miękka. Na koniec dodaję śmietanę, sól oraz pieprz. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitego sosu, gotuję 2-3 minuty na najmniejszym gazie. W zależności od upodobań do sosu można dodać posiekaną natkę pietruszki oraz trochę startego sera żółtego. Makaron odcedzam(nie przelewam zimną wodą!) i od razu dodaję na patelnię. Mieszam z sosem, danie podaję póki gorące.
Użytkownicy także przypinają:
MaJe_CzKa222
Kaamilkaxdd, śmietana 12 albo 18% taka zwykla z kubeczka :)
konto-usunięte
A śmietana ma być taka zwykła czy taka płynna z kartonika ?