Więcej zszywek z tablicy

smakołyki

<3.
*_*
*.*
*_*
KOKOSOWE DONUTY OWSIANE POD...
Koktajl z nektarynki
Jajecznica z grzankami
...
3 Bit ciasto bez pieczenia
Koktajl owocowy

Przepis po...
Krem mleczno- orzechowy

Pr...
koreczki owocowe
Sernik stracciatella bez pi...
My Culinary Art: Tęczowe sz...
Makaron z serem po amerykań...
Kawa bananowa na zimno

Prz...
Zapiekane ziemniaczki z czo...
Pomarańczowe uderzenie

Pot...
KOKTAJL RAFAELLO – idealny ...
Rolada z bitą śmietaną i ma...
Tort naleśnikowy z truskawk...
Tiramisu z malinami
Bananaball – drink z likier...
Coca-Cola Cherry
klops z serkiem topionym
ciastki :)
Fantazyah

Fantazyah od ilonica

Dodane 29.07 o 22:22
Obserwuj
Makaron z serem po amerykańsku :)
Składniki:

110 g masła, niesolonego
około 340 gramów drobnego makaronu (macaroni, świderki, wstążeczki)
60 gramów mąki pszennej
sól
pieprz, najlepiej świeżo zmielony
gałka muszkatołowa, zmielona (opcjonalnie)
470 ml mleka
2 szklanki sera żółtego, przetartego na tarce (użyłam mieszanki goudy, dojrzałego cheddaru, parmezanu i mozzarelli)

Wykonanie:

1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Powinien być al dente.
2. Sos beszamelowy: rozpuść masło w sporym garnku.
2a. Do rozpuszczonego masła dodaj stopniowo mąkę i mieszaj intensywnie za pomocą trzepaczki. Wciąż mieszając gotuj przez około 2-3 minuty.
2b. Powoli wlewaj mleka i mieszaj powstały sos bardzo energicznie za pomocą trzepaczki (nie dopuść do powstania grudek). Gotuj do zgęstnienia płynu (zrobi się budyń).
3. Dodaj do sosu ser i gotuj (na najmniejszym gazie) do jego rozpuszczenia.
4. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką.
5. Wsyp makaron do sosu i wymieszaj danie dokładnie.
6. Podawaj na gorąco.

Można też mac & cheese przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać dodatkowym serem i zapiec.

Makaron z serem po amerykańsku :)

Składniki:

110 g masła, niesolonego
około 340 gramów drobnego makaronu (macaroni, świderki, wstążeczki)
60 gramów mąki pszennej
sól
pieprz, najlepiej świeżo zmielony
gałka muszkatołowa, zmielona (opcjonalnie)
470 ml mleka
2 szklanki sera żółtego, przetartego na tarce (użyłam mieszanki goudy, dojrzałego cheddaru, parmezanu i mozzarelli)

Wykonanie:

1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Powinien być al dente.
2. Sos beszamelowy: rozpuść masło w sporym garnku.
2a. Do rozpuszczonego masła dodaj stopniowo mąkę i mieszaj intensywnie za pomocą trzepaczki. Wciąż mieszając gotuj przez około 2-3 minuty.
2b. Powoli wlewaj mleka i mieszaj powstały sos bardzo energicznie za pomocą trzepaczki (nie dopuść do powstania grudek). Gotuj do zgęstnienia płynu (zrobi się budyń).
3. Dodaj do sosu ser i gotuj (na najmniejszym gazie) do jego rozpuszczenia.
4. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką.
5. Wsyp makaron do sosu i wymieszaj danie dokładnie.
6. Podawaj na gorąco.

Można też mac & cheese przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać dodatkowym serem i zapiec.

Zszywka przypięta także na tablicach:
nourriture. jedzonko Zdrowo i smacznie Jedzonko +214 innych
Zgłoś naruszenie

My_Myself_I

z zapałem i pustym żołądkiem wyjęłam garki i wzięłam się za gotowanie... ale takie jakieś mdłe wyszło. Spodziewałam się czegoś lepszego :(

 |  6.07 o 19:19  

natalia45

mmmm...... mniam

 |  23.06 o 21:35  

Anel__88

zrobiłam dziś, wszyscy zjedli, choć najpyszniejsze danie w moim życiu to to nie było ;) dorzuciłam cebulę i szynkę, było bardziej wyraziste.

 |  18.06 o 23:32  

izka_182

mi nie bardzo podszedł, właśnie wcinam..

 |  17.06 o 15:36  

rozowe_flamingi

a później gruba dupa.. makaron z serem to najgorsze gowno

2  |  5 17.06 o 8:10   Pokaż odpowiedzi

madzia16

na ile porcji jest ten przepis ? :-)

 |  16.06 o 10:50  

katbas

Chyba się skuszę :p

 |  15.06 o 21:57  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: