Więcej zszywek ze źródła

otopress.pl

Kotlety siekane z brokułem
... Makaron z tuńczykiem


    ...
elew1

elew1

Dodane 25.10 o 23:18 z

otopress.pl

Obserwuj

Makaron z tuńczykiem



250 g ulubionego makaronu (świderki, wstążki, nada się także spaghetti)
jedną puszkę tuńczyka w oliwie z oliwek
dwie niewielkie cebule
dwa ząbki czosnku (można dodać więcej)
pasta pomidorowa lub przecier pomidorowy
natka pietruszki
oliwa do smażenia
pieprz i sól do smaku
sok z cytryny

Przygotowanie naszego makaronu zaczynamy od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli i czosnku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy na złoty kolor cebulę. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy uważając, by go nie przypalić. Kolejno dodajemy tuńczyka i po krótkim przesmażeniu dodajemy pastę pomidorową. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną soku z cytryny. Całość smażymy około 5 minut i nasz sos jest już gotowy.

W tak zwanym miedzy czasie powinniśmy nastawić na gaz garnek z osoloną wodą. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta, pamiętając, że najlepiej smakuje ugotowany al-dente. Gorący makaron łączymy z gorącym sosem i nasze danie jest już gotowe. Dekorujemy posiekaną pietruszką i zajadamy. Smacznego!

Zszywka przypięta także na tablicach:
♧ ♧ ♧
Zgłoś naruszenie

oksik

Dużo tuńczyka i dużo czosnku

 |  26.10 o 12:24   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: