bettypasja

bettypasja

Dodane 31.12 o 14:21
Obserwuj
MAKARON ZAPIEKANY Z KURCZAKIEM GYROS
Z ciecierzycą, sosem pomidorowym i ciągnącym serem mozzarella

SKŁADNIKI
 4 - 5 PORCJI
250 g filetu z kurczaka
2 łyżki przyprawy gyros
oliwa
250 g makaronu muszle (conchiglioni)
1 mała cebula
1 papryka
1/2 szklanki ciecierzycy (z puszki, słoika lub ugotowanej)
1 puszka (400 ml) krojonych pomidorów
250 g mozzarelli (w kawałku lub startej)

PRZYGOTOWANIE
Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Pokroić w kosteczkę, wymieszać z przyprawą gyros, odłożyć.
Muszle makaronowe wrzucić na osolony wrzątek i ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj ok. 15 minut). Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z łyżką oliwy, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy do zapiekania.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na dużą patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Zeszklić ją co chwilę mieszając.
Dodać pokrojoną w małą kosteczkę paprykę i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdjąć warzywa na talerz.
Na tę samą patelnię wlać kolejną łyżkę oliwy i gdy będzie gorąca włożyć kurczaka. Obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 5 minut.
Dodać odcedzoną ciecierzycę, wymieszać i podgrzać. Zwiększyć ogień i dodać siekane pomidory z puszki, zagotować.
Dodać paprykę z cebulą i wymieszać. Gotować przez ok. 3 minuty na większym ogniu.
Otrzymanym farszem napełnić muszle makaronowe. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zdjąć folię, posypać tartym serem i zapiekać przez 10 minut bez przykrycia.

MAKARON ZAPIEKANY Z KURCZAKIEM GYROS

Z ciecierzycą, sosem pomidorowym i ciągnącym serem mozzarella

SKŁADNIKI
4 - 5 PORCJI
250 g filetu z kurczaka
2 łyżki przyprawy gyros
oliwa
250 g makaronu muszle (conchiglioni)
1 mała cebula
1 papryka
1/2 szklanki ciecierzycy (z puszki, słoika lub ugotowanej)
1 puszka (400 ml) krojonych pomidorów
250 g mozzarelli (w kawałku lub startej)

PRZYGOTOWANIE
Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Pokroić w kosteczkę, wymieszać z przyprawą gyros, odłożyć.
Muszle makaronowe wrzucić na osolony wrzątek i ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj ok. 15 minut). Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z łyżką oliwy, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy do zapiekania.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na dużą patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Zeszklić ją co chwilę mieszając.
Dodać pokrojoną w małą kosteczkę paprykę i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdjąć warzywa na talerz.
Na tę samą patelnię wlać kolejną łyżkę oliwy i gdy będzie gorąca włożyć kurczaka. Obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 5 minut.
Dodać odcedzoną ciecierzycę, wymieszać i podgrzać. Zwiększyć ogień i dodać siekane pomidory z puszki, zagotować.
Dodać paprykę z cebulą i wymieszać. Gotować przez ok. 3 minuty na większym ogniu.
Otrzymanym farszem napełnić muszle makaronowe. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zdjąć folię, posypać tartym serem i zapiekać przez 10 minut bez przykrycia.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Kuchnia P R Z E P I S Y & D I E T A
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: