Charakterystyka bohaterki „Lalki” B. Prusa: Izabeli Łęckiej


Więcej zszywek z tablicy

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana
zapiekanka z cukinii
ZAPIEKANKA Z BATATÓW I MIEL...
Makaron zapiekany z wędzony...
...
Zapiekanka Pomidorki koktaj...
zapiekanka z tortellini
spód: 70 g mąki pszennej 15...
Lekka zapiekanka brokułowa
Zapiekanka ryżowa Kebab Gyr...
Plasterki cukinii zapiekane...
izoolka98

izoolka98 od MaJe_CzKa222

Dodane 18.07 o 16:15
Obserwuj
Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą Składniki, 3 - 4 porcje: Nadzienie: • 250 - 300 g makaronu w kształcie rurek • około 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne + do smaku • sól morska, świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego), do smaku • 100 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki • około 1/3 szklanki listków kolendry (z jednej "doniczki") • 100 g (1 szklanka) grubo tartego sera* • 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej • 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30% • limonka, do skropienia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić. Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową kolendry. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie) mieszanką tartego sera, mozzarelli i śmietanki. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. Posypać resztą kolendry i podawać skrapiając sokiem z limonki. Znalezione na stylowi.pl

Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą

Składniki, 3 - 4 porcje: Nadzienie: • 250 - 300 g makaronu w kształcie rurek • około 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne + do smaku • sól morska, świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego), do smaku • 100 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki • około 1/3 szklanki listków kolendry (z jednej "doniczki") • 100 g (1 szklanka) grubo tartego sera* • 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej • 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30% • limonka, do skropienia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić. Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową kolendry. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie) mieszanką tartego sera, mozzarelli i śmietanki. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. Posypać resztą kolendry i podawać skrapiając sokiem z limonki. Znalezione na stylowi.pl

Zgłoś naruszenie

mateusz816

wygląda smacznie , zapraszam do mnie jemcochem.blogspot.com/2015/06/przepis-1-roso-i-ryz-z-biaym-sosem.html

 |  14.06 o 18:47  

AdziaW

Uwielbiam również z dorszem lub ostrobokiem, Rewelacja :-)

 |  21.01 o 8:59  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: