
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
300 g makaronu (ja użyłam linguine)
250 ml śmietanki 30%
8 suszonych pomidorów z zalewy
2 duże garści świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki startego sera długodojrzewającego (parmezanu, bursztynu)
sól
pieprz
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
(przepis na 3 porcje)
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy 2 minuty na oleju z pomidorów. Dodajemy do niej rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy do lekkiego zrumienienia. Dorzucamy do tego umyty szpinak i pokrojone w plasterki suszone pomidory, smażymy do zwiędnięcia szpinaku. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 4-5 minut. Chodzi o to, żeby sos nie był ani za gęsty, ani za rzadki – wyczujecie to.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, przecedzamy nie za dokładnie. Dodajemy do niego sos, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy startym serem.
Zszywka przypięta także na tablicach: