Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

krok po kroku jak zrobić ta...
SZARLOTKA NA ŚMIETANIE

&qu...
...
Czekoladowee babeczki♥
miodownik wg Ewy Capri


&q...
szablon aniołka
Wianek świąteczny. Eko-Styl...
...
Jabłka, orzechy, rodzynki, ...
Tort , ozdoby
***
...
...
...
ślubny upominek, klik w zdj...
...
Karmel w mniej niż 10 minut...
bukiet z rafaello w kreszow...
bukiet z cukierków na preze...
Ciasto czterowarstwowe

Skł...
Przekładaniec drożdżowy

Sk...
oryginalny prezent na ślub,...
proste ciasteczka-jaglane-n...
przepiękna pastelowa asymet...
Makowiec śnieżny (Siostry A...
Jajko wielkanocne ozdobione...

Więcej zszywek ze źródła

siepieczeigotuje.blogspot.com

szampan i maliny Szampan i maliny - ciasto Sernik wiedeński 
Składniki... Sernik cappucino 
Składniki... Cynamonowiec 
Składniki na ... Kruchy sernik z duszonymi j... Makowiec śnieżny (Siostry A... Babka z ajerkoniakiem !
 Sk... Babka wielkanocna:
Składnik...

Makowiec śnieżny (Siostry Anastazji)

Upiec cienki jasny biszkopt.

Masa makowa:

25 dkg maku mielonego;
10 dkg cukru kryształu;
3 białka;
2 łyżki miodu;
125 ml słodkiego mleka;
olejek migdałowy (kilka kropli);
20 dkg bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai);

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%);
3 łyżeczki żelatyny;
2-3 łyżki cukru pudru;

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodać letnią żelatynę, cały czas miksując śmietanę.

Masa orzechowa:

20 dkg masła;
10 dkg cukru pudru;
15 dkg orzechów mielonych;
125 ml mleka;
3 żółtka;
spirytus (do smaku);

Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa.

Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam na spód ciasta, natomiast drugą na masę orzechową. Wydaje mi się, że tak jest lepiej, bo ciasto przy krojeniu się nie "ciapie":)

Zszywka przypięta także na tablicach:
Ulubione Pomysły
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: