Więcej zszywek z tablicy

Makowce

Tort "Norka kreta"...
Ciasto trójwarstwowe

Торт ...
Ciasto miodowe z kwaśną śmi...
Paleo morelowe ciasto z mak...
Ciasto morelowe makowe

Moh...
Ciasto z makiem i figami

F...
Makowo-cytrynowe ciasto
Zit...
Jabłkowo makowy tort z cyna...
Ciasto z makiem, orzechami ...
jarecka

jarecka

Dodane 19.07 o 18:46
Obserwuj
Makowo-cytrynowe ciasto
Zitronen Mohn Kuchen

4 jajka
180 g miękkiego masła
150 g cukru
200 g mąki (typ 405)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Sok i skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki maku

Do glazury

125 g cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny

Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. 
Oddzielić białka od żółtek z jajek. W misce zmiksować żółtka jaja i cukier, aż utworzy się jednorodna mieszanina. Dodać masło i mieszać do uzyskania kremowej konsystencji (najwyższy poziom miksowania ok. 3 minut). Dodaj sok z cytryny i tartą skórkę cytryny, mak i ekstrakt z wanilii i krótko zamieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i odłóż na bok. Ubij białka ze szczyptą soli.  Dodaj mieszankę z mąki do wcześniej utartej masy z masła i żółtek i krótko zamieszaj, ostrożnie wsyp do tego sztywno ubite białka i zamieszaj delikatnie.

 Włóż mieszaninę do natłuszczonej blaszanej formy i piecz przez 45-50 minut. Sprawdzaj pieczenie metodą "suchego patyczka".

LUKIER

Wymieszaj cukier puder w małej misce z sokiem z cytryny - stopniowo dodawaj sok, aż szkliwo uzyska pożądaną konsystencję - prawdopodobnie nie jest wymagana całkowita ilość soku z cytryny. Po ostygnięciu ciasta, połóż na nim glazurę i pozwól mu trochę "odpocząć".

Makowo-cytrynowe ciasto

Zitronen Mohn Kuchen

4 jajka
180 g miękkiego masła
150 g cukru
200 g mąki (typ 405)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Sok i skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki maku

Do glazury

125 g cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny

Rozgrzej piekarnik do 175 ° C.
Oddzielić białka od żółtek z jajek. W misce zmiksować żółtka jaja i cukier, aż utworzy się jednorodna mieszanina. Dodać masło i mieszać do uzyskania kremowej konsystencji (najwyższy poziom miksowania ok. 3 minut). Dodaj sok z cytryny i tartą skórkę cytryny, mak i ekstrakt z wanilii i krótko zamieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i odłóż na bok. Ubij białka ze szczyptą soli. Dodaj mieszankę z mąki do wcześniej utartej masy z masła i żółtek i krótko zamieszaj, ostrożnie wsyp do tego sztywno ubite białka i zamieszaj delikatnie.

Włóż mieszaninę do natłuszczonej blaszanej formy i piecz przez 45-50 minut. Sprawdzaj pieczenie metodą "suchego patyczka".

LUKIER

Wymieszaj cukier puder w małej misce z sokiem z cytryny - stopniowo dodawaj sok, aż szkliwo uzyska pożądaną konsystencję - prawdopodobnie nie jest wymagana całkowita ilość soku z cytryny. Po ostygnięciu ciasta, połóż na nim glazurę i pozwól mu trochę "odpocząć".

Zszywka przypięta także na tablicach:
desery JEDZENIE
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: