Lirit

Lirit od bettypasja

Dodane 6.04 o 12:29
Obserwuj
Makowo kokosowe z żurawiną
Ciasto makowo, migdałowo, kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny.
Składniki:
Ciasto:
150 g suchego maku
100 g kokosu Kresto
100 g mielonych migdałów Back Mit
80 g cukru
8 białek
4 żółtka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Krem:
0,5 l mleka
1 budyń waniliowy
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 żółtka
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 1 łyżka soku z cytryny
200 g masła
 
Masa z żurawiny
120 g żurawiny suszonej Kresto
2 łyżki cukru
150 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
75 ml wiśniówki
Polewa 
100 g białej czekolady
4 łyżki kremówki
Przygotowanie:
Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały, mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na blachę o wymiarach 40*27 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół.
Krem: w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.
Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście.
Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa.
Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.

Makowo kokosowe z żurawiną

Ciasto makowo, migdałowo, kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny.
Składniki:
Ciasto:
150 g suchego maku
100 g kokosu Kresto
100 g mielonych migdałów Back Mit
80 g cukru
8 białek
4 żółtka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
0,5 l mleka
1 budyń waniliowy
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 żółtka
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
200 g masła

Masa z żurawiny
120 g żurawiny suszonej Kresto
2 łyżki cukru
150 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
75 ml wiśniówki
Polewa
100 g białej czekolady
4 łyżki kremówki
Przygotowanie:
Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały, mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na blachę o wymiarach 40*27 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół.
Krem: w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.
Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście.
Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa.
Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.

Zszywka przypięta także na tablicach:
ciasta torty Przepisy Przepisy... ;D słodkości +6 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.