KinderPingui

KinderPingui

Dodane 30.10 o 21:34
Obserwuj
Mango Sticky Rice - odkryj Azję na polskim talerzu! :)

Składniki:
- 200g suchego ryżu (najlepiej taki z napisem sticky lub glutinous rice)
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- 400g mleczka kokosowego
- dojrzałe mango
- czarny (i ewentualnie biały) sezam

Sposób przygotowania:
1. Ryż zalewamy zimną wodą i zostawiamy na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Wody powinno być tylko tyle, by przykryła ziarenka w misce. ETAP KONIECZNY!!

2. Następnie namoczony ryż układamy w wyściełanym jałową gazą parowarze (ja robiłam w garnku do gotowania na parze :)). Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy 20 minut, powinien być "al dente".

3. W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe ze szczyptą soli oraz 2 łyżkami cukru.
Ugotowany ryż przekładamy do miski. Zalewamy go 1/2 gorącego mleczka kokosowego. Mieszamy, zostawiamy na 5 minut.

4. Nasączony ryż wykładamy na talerze. Aby ładnie się prezentował proponuję wziąć małą filiżankę, wyłożyć ją folią spożywczą, napełnić ryżem, lekko docisnąć i wyłożyć na talerz. Dzięki temu porcje ryżu będą się ładnie prezentowały (ja mam takie kwadratowe formy).

5.Dookoła porcji ryżu układamy mango pokrojone w cienkie paseczki lub w kostkę. Całość polewamy pozostałą częścią mleczka kokosowego i posypujemy białym lub czarnym sezamem.
Deser podajemy na ciepło (!).

Smacznego *-*

Mango Sticky Rice - odkryj Azję na polskim talerzu!

:)

Składniki:
- 200g suchego ryżu (najlepiej taki z napisem sticky lub glutinous rice)
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- 400g mleczka kokosowego
- dojrzałe mango
- czarny (i ewentualnie biały) sezam

Sposób przygotowania:
1. Ryż zalewamy zimną wodą i zostawiamy na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Wody powinno być tylko tyle, by przykryła ziarenka w misce. ETAP KONIECZNY!!

2. Następnie namoczony ryż układamy w wyściełanym jałową gazą parowarze (ja robiłam w garnku do gotowania na parze :)). Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy 20 minut, powinien być "al dente".

3. W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe ze szczyptą soli oraz 2 łyżkami cukru.
Ugotowany ryż przekładamy do miski. Zalewamy go 1/2 gorącego mleczka kokosowego. Mieszamy, zostawiamy na 5 minut.

4. Nasączony ryż wykładamy na talerze. Aby ładnie się prezentował proponuję wziąć małą filiżankę, wyłożyć ją folią spożywczą, napełnić ryżem, lekko docisnąć i wyłożyć na talerz. Dzięki temu porcje ryżu będą się ładnie prezentowały (ja mam takie kwadratowe formy).

5.Dookoła porcji ryżu układamy mango pokrojone w cienkie paseczki lub w kostkę. Całość polewamy pozostałą częścią mleczka kokosowego i posypujemy białym lub czarnym sezamem.
Deser podajemy na ciepło (!).

Smacznego *-*

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
love_swim
Sunny363
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY