Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

Łatwy Mega Sernik Jagodowy....
Ciasto marchewkowe z mascar...
Marynowane pączki stokrotek...
Kinder Country Składniki 35...
ciasto drożdżowe bez wyrabi...
Zapamiętać !!
Prosty przepis robi furorę!...
Piwo kremowe z Harrego Pott...
360 g cukierków Werther...
p_aula

p_aula

Dodane 20.12 o 10:39
Obserwuj
Marynowane pączki stokrotek Składniki: 200 ml pąków kwiatowych stokrotki 80 ml wody 80 ml octu np. winnego lub jabłkowego 0, 5 łyżeczki soli Szczypta kwasku cytrynowego Kwiaty zbieramy przed rozwinięciem pąków i przechowujemy w lodówce. Tuż przed przygotowaniem płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sicie. Sparzamy kwiaty w gotującej się wodzie przez 1 minutę, odsączamy i przelewamy zimną wodą. W małym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól, ocet i kwasek cytrynowy. Pąki kwiatowe układamy w małych wysterylizowanych słoiczkach, zalewamy octem, zamykamy przykrywkami i pasteryzujemy 10-15 minut. Pozostawiamy do ostudzenia, aż pokrywka się zassie. Po tygodniu będą gotowe do spożycia. Kwiatowe kapary to ciągle niedoceniany dodatek do wielu potraw a szkoda, bo stokrotki są pyszne. Na surowo, lekko miętowe a po obróbce chrupiące i bardzo wytrawne. W związku z tym, że pączki stokrotek są delikatniejsze od innych kwiatów, to potrzebują trochę lżejszej zalewy octowej. Oczywiście jak ktoś chce, to może zalewę doprawić bardziej na ostro lub słodko, ale według mnie w wersji na kwaśno, smakują wybornie.

Marynowane pączki stokrotek Składniki: 200 ml pąków

kwiatowych stokrotki 80 ml wody 80 ml octu np. winnego lub jabłkowego 0, 5 łyżeczki soli Szczypta kwasku cytrynowego Kwiaty zbieramy przed rozwinięciem pąków i przechowujemy w lodówce. Tuż przed przygotowaniem płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sicie. Sparzamy kwiaty w gotującej się wodzie przez 1 minutę, odsączamy i przelewamy zimną wodą. W małym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól, ocet i kwasek cytrynowy. Pąki kwiatowe układamy w małych wysterylizowanych słoiczkach, zalewamy octem, zamykamy przykrywkami i pasteryzujemy 10-15 minut. Pozostawiamy do ostudzenia, aż pokrywka się zassie. Po tygodniu będą gotowe do spożycia. Kwiatowe kapary to ciągle niedoceniany dodatek do wielu potraw a szkoda, bo stokrotki są pyszne. Na surowo, lekko miętowe a po obróbce chrupiące i bardzo wytrawne. W związku z tym, że pączki stokrotek są delikatniejsze od innych kwiatów, to potrzebują trochę lżejszej zalewy octowej. Oczywiście jak ktoś chce, to może zalewę doprawić bardziej na ostro lub słodko, ale według mnie w wersji na kwaśno, smakują wybornie.

Zszywka przypięta także na tablicach:
jedzenie smakołyki Przetwory pyszne
Zgłoś naruszenie

zmorka

Robiłam je kiedyś. Smaczne, bardzo oryginalne. Ale zerwać kubek stokrotek to jakaś masakra! Godzina nie wystarczy na jeden kubek, a miałam ich pełno na trawniku...

 |  21.12 o 22:49  

kaktuus

Mamo, a u Ciebie tyle stokrotek się marnuje.

1  |  3 16.12 o 18:21  

amortita

Bardzo ciekawe

 |  14.12 o 17:33  

misio_pysioo

też jestem ciekawa . nie sadzilam że można je jeść .

2  |  14.12 o 14:50  

Anaaan1995

do jakich dań można je dodać ? brzmi ciekawie, nie wiedziałam ze stokrotki nadają się do spożycia. Pozdrawiam :)

2  |  14.12 o 10:33   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: