Marynowane piersi z kurczaka w greckim stylu.
2 porcje: Składniki 2 piersi z kurczaka3 stołowe łyżki oliwy z oliwek Do marynaty: 1 skórka z cytryna i sok1 łyżeczka suszonego oregano3 stołowe łyżki oliwy z oliwek4 ząbki czosnku1/2 łyżeczki soliMarynowanie mięsa: 2 godzinyCzas przyrządzania: 20 minutCałkowity czas przygotowania: 2 godziny 20 minut 1) Piersi z kurczaka umyć pod bieżącą zimną woda. Wytrzeć papierowym ręcznikiem i umieścić w małej głębokiej misce. 2) Przygotować marynatę: Wymieszać skórkę i sok z cytryny, oregano, sól, oliwę z oliwek i wycisnąć czosnek. Marynatę dobrze wymieszać i zalać nią piersi z kurczaka. 3) Mięso obtoczyć równomiernie ze wszystkich stron w marynacie i obwinąć folią spożywczą, a następnie włożyć do lodówki na 1-2 godziny. 4) Wyjąć mięso z lodówki na 30 minut przed przyrządzeniem, żeby doszło do pokojowej temperatury. 5) Rozgrzać patelnię, najlepiej patelnię-grill i wysmarować powierzchnię oliwą z oliwek. Piersi wyjąć z marynaty, usunąć jej nadmiar papierowym ręcznikiem, delikatnie wysuszyć i umieścić na rozgrzanej patelni. Po 6 minutach obrócić mięso na drugą stronę. Piersi kurczaka smażyć na średnim ogniu do miękkości, około 12-15 minut.
Użytkownicy także przypinają: