Masa mleczna: 1/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru 175
g miękkiego masła 1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku Masa czekoladowa: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 150 g orzechów laskowych 3 suche wafle 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej WYKONANIE: Masa mleczna: Mleko wlać do małego garnuszka, dodać cukier, zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z palnika i ostudzić. Masło zmiksować mikserem na białą puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku, zmiksować. Masa czekoladowa: Orzechy uprażyć na suchej patelni pod przykryciem, na małym ogniu (potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki. Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Składanie: Na dużą deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą czekoladową przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą roztopioną w kąpieli wodne od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki (bez obciążenia), by czekolada stężała. Po stężeniu pokroić.
Użytkownicy także przypinają: