MASECZKI NA ROZSZERZONE PORY I ZASKÓRNIKI
Maseczka ze skrobi ziemniaczanej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej połącz z połową szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Papkę nałóż na twarz na ok. 20 minut i zmyj po tym czasie letnią wodą. Skrobia ziemniaczana działa matująco,ściągająco i wyrównuje koloryt skóry.
Maseczka ze szpinaku
Wypłukane liście szpinaku wrzuć do gorącego, ale nie wrzącego mleka. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odsącz liście, poczekaj chwilę aż ostygną i połoz je na twarz na 15 minut. Następnie spłucz buzię zimną wodą. Szpinak jest bogaty w witaminę C, zaś mleko zawiera kwas mlekowy. Oba te składniki działają delikatnie złuszczająco i oczyszczają ujścia gruczołów łojowych.
Maseczka z białka kurzego
Jedno białko z jaja kurzego ubij na pianę i połóż na twarz na 15-20 minut. Możesz dodać łyżeczkę soku z cytryny. Jeśli masz wrażliwą skórę wykonaj maseczkę z samego białka. Następnie zmyj białko letnią wodą. Białko działa antybakteryjne, zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek, napina i wygładza skórę.
Maseczka z drożdży
Pół paczuszki drożdży, ok 25 gramów, wymieszaj z dwiema łyżkami mleka lub wody. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą maseczkę nałóż na twarz na 20 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą. Drożdże zawierają witaminy z grypy B, które przeciwdziałają tworzeniu się zaskórników i krostek, regulują pracę gruczołów łojowych i oczyszczają i zmniejszają widoczność porów.
Użytkownicy także przypinają: