Więcej zszywek z tablicy

Wypieki

Maślane donaty 

Czas wykon...
Serowiec z truskawkami i ga...
Rybcia15091994

Rybcia15091994

Dodane 30.06 o 19:08
Obserwuj
Maślane donaty 

Czas wykonania 26 min 

Składniki

donaty:

190 g mąki pszennej1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki solipół szklanki maślankipół łyżeczki ekstraktu z wanilii1 roztrzepane duże jajko (użyłam rozmiar L)1,5 łyżki rozpuszczonego masła

dodatkowo:

150-200 g czekoladybarwniki spożywcze opcjonalnieodrobina śmietany kremówkikolorowe posypki

Wykonanie

Zmieszaj razem suche produkty.W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia.Foremkę do pieczenia donatów lekko posmaruj olejem.Proponuję ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i obciąć mu końcówkę - tak będzie dużo łatwiej nakładać ciasto.Donaty piecz w 220 stopniach przez około 6 minut - aż będą rumiane (ja piekłam je w trzech turach - mam foremkę na 6 donatów).Po upieczeniu ostudź oponki.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany kremówki (1-2 łyżki) - możesz też użyć olej lub miód :)Jeśli używasz białą czekoladę to możesz ją dodatkowo zabarwić barwnikiem spożywczym.Donaty zanurzaj w czekoladzie, odkładaj na kratkę i od razu posypuj kolorowymi posypkami.

SMACZNEGO :)

Maślane donaty


Czas wykonania 26 min

Składniki

donaty:

190 g mąki pszennej1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki solipół szklanki maślankipół łyżeczki ekstraktu z wanilii1 roztrzepane duże jajko (użyłam rozmiar L)1,5 łyżki rozpuszczonego masła

dodatkowo:

150-200 g czekoladybarwniki spożywcze opcjonalnieodrobina śmietany kremówkikolorowe posypki

Wykonanie

Zmieszaj razem suche produkty.W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia.Foremkę do pieczenia donatów lekko posmaruj olejem.Proponuję ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i obciąć mu końcówkę - tak będzie dużo łatwiej nakładać ciasto.Donaty piecz w 220 stopniach przez około 6 minut - aż będą rumiane (ja piekłam je w trzech turach - mam foremkę na 6 donatów).Po upieczeniu ostudź oponki.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany kremówki (1-2 łyżki) - możesz też użyć olej lub miód :)Jeśli używasz białą czekoladę to możesz ją dodatkowo zabarwić barwnikiem spożywczym.Donaty zanurzaj w czekoladzie, odkładaj na kratkę i od razu posypuj kolorowymi posypkami.

SMACZNEGO :)

Zszywka przypięta także na tablicach:
Torty , ciasta i ciasteczka. Pyszności
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: