
MAXI KING CIASTO
Cistko szybkie do zjedzenia, idealne na weekendowe lenistwo ;)
SKLADNIKI:
ok. 400 g herbatników,
1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny)
SKLADNIKI MASY MLECZNEJ:
1,5 kostki miękkiego masła,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
400 - 500 g mleka w proszku
SKLADNIKI POLEWY;
2 czekolady gorzkie,
1/2 szklanki kremówki,
150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych)
WYKONANIE
Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Położyć pierwszą warstwę herbatników.
Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek).
Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała.
Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników.
Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać.
Wyłożyć ją na herbatniki.
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników.
Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem.
Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta.
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Zszywka przypięta także na tablicach: