
MAXI KING CIASTO
SKLADNIKI:
ok. 400 g herbatników,
1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny)
SKLADNIKI MASY MLECZNEJ:
1,5 kostki miękkiego masła,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
400 - 500 g mleka w proszku
SKLADNIKI POLEWY;
2 czekolady gorzkie,
1/2 szklanki kremówki,
150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych)
WYKONANIE
Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2).
Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek).
Utrzeć.
Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała.
Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników.
Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3).
Wyłożyć ją na herbatniki.
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników.
Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem.
Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4).
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Polubili:
klaudia_514
Darka1
akinimodka22
dziwnaalezajebista
paula200411
julka246
WeHappiness
gelcia99
gosiasamosia1
anamaria0306
oraz 594 innych użytkowników
zuziav220
Zjadłabym:-*
wika170397
uwielbiam, polecam, baaardzo słodkie, ale ja lubię ;D
agnikk
oo, kurdeee, zjadłabym <3
maniutek97
Muszę spróbować :)
KONiarka123
MMMMMMNNNNNNIIIIIIAAAAAAAMMMMMMM
Shadowplay794
Muszę to zrobić *.*
melani84
ale 30 też bedzie ok tylko nie wolno doprowadzić do zagotowania bo moze sie zważyć..
melani84
36 %
melani84
zrobiłam z tego przepisu jak dla mnie za słodkie ale dobre trochę za bardzo czuć mleko w proszku
vampisreal
jadłam:)) bardzo słodkie ale uzależnia
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.