"Obmyślam świat" Wisławy Szymborskiej pretekstem do rozważań na temat świata idealnego.


Więcej zszywek z tablicy

Gotowanie i Pieczenie

Piwo kremowe z Harrego Pott...
TARTA BANANOWO-ORZECHOWA – ...
MAXI KING CIASTO 

SKLADNIK...
KULECZKI RAFAELLO:
100g mię...
Ciasto Blue Velvet
Forma – ...
Agacik55

Agacik55 od klaaudiaa1206

Dodane 2.08 o 12:57
Obserwuj
MAXI KING CIASTO 

SKLADNIKI: 
ok. 400 g herbatników, 
1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny) 
SKLADNIKI MASY MLECZNEJ: 
1,5 kostki miękkiego masła, 
1 szklanka mleka, 
3/4 szklanki cukru, 
2 łyżeczki cukru waniliowego, 
400 - 500 g mleka w proszku 
SKLADNIKI POLEWY; 
2 czekolady gorzkie, 
1/2 szklanki kremówki, 
150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych) 

WYKONANIE 
Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
 Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). 
Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. 
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). 
Utrzeć. 
Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. 
Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników.
Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). 
Wyłożyć ją na herbatniki. 
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. 
Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. 
Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). 
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

MAXI KING CIASTO


SKLADNIKI:
ok. 400 g herbatników,
1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny)
SKLADNIKI MASY MLECZNEJ:
1,5 kostki miękkiego masła,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
400 - 500 g mleka w proszku
SKLADNIKI POLEWY;
2 czekolady gorzkie,
1/2 szklanki kremówki,
150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych)

WYKONANIE
Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2).
Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek).
Utrzeć.
Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała.
Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników.
Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3).
Wyłożyć ją na herbatniki.
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników.
Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem.
Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4).
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

zuziav220

Zjadłabym:-*

 |  31.07 o 22:49  

wika170397

uwielbiam, polecam, baaardzo słodkie, ale ja lubię ;D

 |  17.01 o 12:53  

agnikk

oo, kurdeee, zjadłabym <3

 |  30.08 o 11:33  

maniutek97

Muszę spróbować :)

 |  17.08 o 0:13  

KONiarka123

MMMMMMNNNNNNIIIIIIAAAAAAAMMMMMMM

 |  14.08 o 14:29  

Shadowplay794

Muszę to zrobić *.*

 |  11.08 o 18:15  

melani84

ale 30 też bedzie ok tylko nie wolno doprowadzić do zagotowania bo moze sie zważyć..

 |  9.08 o 22:22  

melani84

36 %

 |  9.08 o 22:20  

melani84

zrobiłam z tego przepisu jak dla mnie za słodkie ale dobre trochę za bardzo czuć mleko w proszku

 |  8.08 o 16:48  

vampisreal

jadłam:)) bardzo słodkie ale uzależnia

1  |  5.08 o 16:16  
Zobacz więcej komentarzy

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: