Marynia94

Marynia94 od zoom

Dodane 25.01 o 14:55
Obserwuj
MAXI KING CIASTO

SKŁADNIKI: ok. 400 g herbatników, 1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny)
SKŁADNIKI MASY MLECZNEJ: 1,5 kostki miękkiego masła, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego)
SKŁADNIKI POLEWY; 2 czekolady gorzkie, 1/2 szklanki kremówki, 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych)
WYKONANIE Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

MAXI KING CIASTO


SKŁADNIKI: ok. 400 g herbatników, 1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny)
SKŁADNIKI MASY MLECZNEJ: 1,5 kostki miękkiego masła, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego)
SKŁADNIKI POLEWY; 2 czekolady gorzkie, 1/2 szklanki kremówki, 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych)
WYKONANIE Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Polubili: marzycielkaa
Zszywka przypięta także na tablicach:
przepisy - na słodko Ciasta kuchnia Pomysły +506 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

uleczka999

czy można zastąpić czymś to mleko w proszku??

 |  27.10 o 15:13  

Loveloveklaudia

no naprawde swietne Jesli ktos lubi slodkie desery :-*

 |  7.02 o 12:29  

kokardeczka1315

Tez robilam ale mi osobiscie nie smakuje :)

 |  3.02 o 15:50  

FransMaks

Robiłam to ciasto niedawno. Jak dla mnie za słodkie i troszke mdłe ale to pewnie przez mase kajmakową . Inni oceniali je bardzo pozytywnie , smakowało i się zachwycali więc idealne ciasto dla miłośników słodkości :)

 |  3.02 o 8:38  

czokelej123

strasznie slodki ... ale.wysmienity , i dla mnie gora tego "ciasta" smakuje jak kinder country

 |  1.02 o 23:48  

Czarna_w_szpilkach

pyszny ♡

 |  30.01 o 22:26  

emafea

coś podobnego miałam na osiemnastke. Miażdży system

 |  26.01 o 11:02  

marys19

jest pyszny :-) zrobiłam go wczoraj a dziś smakuje rewelacyjnie !!

 |  24.01 o 9:31  

Trzymamtoster

ale przeciez sie nie czepiam ze użyłas tego tylko mowie ze juz kiedys dodalam tutaj ten przepis :P

4  |  24.01 o 8:09   Pokaż odpowiedzi

misiaczek7

mniam :) pycha :*

 |  23.01 o 22:53  
Zobacz więcej komentarzy

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: