Analiza porównawcza „Testamentu mojego” Juliusza Słowackiego i „Wielkiego Testamentu” Franciszka Villona


Więcej zszywek z tablicy

NA SWIETA

Świetne ⛄❤
samo zdrowie
Sałatka wielkanocna

Czas p...
Mazurek cytrynowy – przepis...
PROSTY PRZEPIS NA WIELKANOC...
Aniołki z masy solnej
MASA SOLNA

Przepis na pods...
Roladki z kurczaka
choinki z piernika
Domowa przyprawa do piernik...
Paszteciki z ciasta francus...
nie wiem jak to zawinąć ale...
Mazurek czekoladowy

Przepi...
Mazurek kokosowy
: )
Noworoczna przekąska
MAZUREK CZEKOLADOWY 'N...
Pascha kandyzowana
...
Obtocz jajka w piance do go...
Jajka po szkocku, pieczone ...
;-)
Na wielkanoc
...
jajo
jajo
SusAnna

SusAnna od nitka2016

Dodane 24.03 o 19:45
Obserwuj
MAZUREK CZEKOLADOWY 'NOC I DZIEŃ'

Składniki na ciasto kruche:

175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
Dodatkowo:

gwiazdki z mlecznej czekolady
Na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. 

Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.



Sos czekoladowy mleczny:

100 g mlecznej czekolady, posiekanej
40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.

Sos czekoladowy biały:

50 g białej czekolady, posiekanej
20 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.

Na wystudzony mazurek wylać sos z mlecznej czekolady, rozprowadzić. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Udekorować mlecznymi gwiazdkami. Schłodzić.

Smacznego :-).

MAZUREK CZEKOLADOWY 'NOC I DZIEŃ'


Składniki na ciasto kruche:

175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
Dodatkowo:

gwiazdki z mlecznej czekolady
Na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.



Sos czekoladowy mleczny:

100 g mlecznej czekolady, posiekanej
40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.

Sos czekoladowy biały:

50 g białej czekolady, posiekanej
20 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.

Na wystudzony mazurek wylać sos z mlecznej czekolady, rozprowadzić. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Udekorować mlecznymi gwiazdkami. Schłodzić.

Smacznego :-).

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: