Więcej zszywek ze źródła

jestsmak.blogspot.com

Muszle faszerowane twarogie... Francuskie paszteciki szpin... Pikantny omlet hiszpański 
... Faszerowane pieczarki 

Skł... Szybkie kalmary z majonezem... Orkiszowe placki z cukinii ... Śledzie solone w śmietanie ... Śledzie po kaszubsku



   ... Śledzie po góralsku 


    ...
kawka1

kawka1

Dodane 22.07 o 1:46 z

jestsmak.blogspot.com

Obserwuj

Mazurek pomarańczowy


Ciasto:

600 g mąki krupczatki
250 g cukru pudru
350 g masła
3 żółtka (u mnie 4)
szczypta soli


Masa:

4 pomarańcze
1 cytryna
250 g cukru*


* jeśli wolicie słodsze masy dodajcie 300 g cukru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekanym masłem, żółtkami (jeżeli po dodaniu 3 żółtek ciasto nie będzie chciało Wam się zagnieść dodajcie jeszcze jedno) i solą. Zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć, rozwałkować na gruby placek, ułożyć na blasze (o wymiarach ok. 35x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, formując rant (niekoniecznie) i gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-10 minut, do uzyskania złotego koloru.

Pomarańcze i cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Skórkę zetrzeć (bez białej, gorzkiej warstwy), a miąższ zmiksować. Skórkę, miąższ i cukier podgrzewać w rondlu przez ok. 30 minut, często mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, ciepłą wylać na upieczony spód mazurka (masa powinna być na tyle gęsta, że nie ścieka nawet na spodzie bez rantu) i odstawić do zastygnięcia. Udekorować kandyzowaną pomarańczą, lukrem lub migdałami.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
tiare

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY