Meksykańska kolacja●Składniki na farsz •mięso
mielone 300g(u mnie cielęcina)•1 duża papryka•pół kolby kukurydzy(może być z puszki)•1 średniej wielkości cebula•2 suszone papryczki Trinidad Moruga Scorpion-wybiwram tę ze względu na wyśmienity smak(może być inna z ostrych)•oraz 1 duża słodka papryka●Składniki na sos•łyżka masła•łyżka mąki•mleko•szczypta soli•szczypta pieprzu•papryka słodka w proszku•szczypta gałki muszkatolowej•kilka ziaren z papryki ostrej•zioła do smaku(ja dodaje pietruszkę, odrobinę oregano)●pozostale skladniki-tortille, ser .●●Na sam początek kroimy bardzo drobno paprykę razem z nasionami(odkładamy trochę do sosu)i robimy z nich wywar w pół szklance wrzątku, następnie kroimy i podsmażamy cebulkę, dodajemy mięso i pozostałe składniki-smazymy i dodajemy wywar do smaku(ja lubię ostre wiec dodałam całe pół szklanki-bez drobinek)●sos to zwykły beszamel-najpierw masło , później mąka mieszając dodajemy mleko i pozostałe składniki. Wykładamy farszem tortille(ja zrobiłam sama ale mogą być kupne -wykrawamy okręgi i wkładamy do okrągłych foremek i podgrzewamy w piekarniku(tak uzyskamy miseczki ) dodajemy sos i przykrywamy serem-wkladamy do piekarnika do momentu stopienia sera. Podajemy z pomidorami.
Użytkownicy także przypinają: