Więcej zszywek z tablicy

domowy wyrób wędlin

Rillettes de porc

1 kg wie...
Szynka z indyka
Salceson domowy
Pieczona karkówka w sosie m...
Domowa szynka z szynkowara ...
GĘSI PASZTET
2200 g mięsa z...
Galantyna z kurczaka z szyn...
biała kiełbasa
domowy schab na kanapki
Sch...
kiełbasa w słoiku czyli dom...
Mielonka turystyczna ze sło...
boczek z szynkowara
 składn...
Schab z pończochy suszony
W...
Paprykowa kiełbasa słoikowa...
Szynka cebulowa na kanapki ...
Szynka pieczona w niskiej t...
Świąteczna szynka pieczona ...
piersi kurczaka pieczone w ...
Noworoczna golonka na zimno...
schab z pończochy
BIAŁA KIEŁBASA W SŁOIKACH Z...
SCHAB GOTOWANY

Składniki:
...
szynka gotowana

Więcej zszywek ze źródła

twins-pot.blogspot.com

Mielonka turystyczna ze sło... Banany w cieście francuskim.
Anita205

Anita205

Dodane 17.05 o 9:49 z

twins-pot.blogspot.com

Obserwuj

Mielonka turystyczna ze słoika

1,5 kg. mięsa z łopatki wieprzowej
0,5 - 0,7 kg. chudego boczku surowego
3-4 ząbki czosnku
1 płaska łyżka soli kamiennej
1 łyżka nasion jałowca
1 łyżka pieprzu
1/8 gałki muszkatołowej
4 ziarna ziela angielskiego
1 op. gorczycy
1 łyżka majeranku
1 łyżka cząbru
1 lyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka cukru
1 łyżka przyprawy do grila lub do gulaszu ( lub sproszkowanej papryki)
2 duże liście laurowe
2 szkl. przegotowanej chłodnej wody
2 łyżki żelatyny

Mięso zemleć z czosnkiem. Boczek pokroić w drobną kostkę. Mięso połączyć w szklanej salaterce. Dodać sól, cukier, gorczycę, zioła i pozostałe przyprawy, oraz potłuczone ( lub zmielone) ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotować słoiki i nakrętki ( umyć i wyparzyć). Do mięsa dodać wodę i żelatynę oraz połamane listki laurowe. Wymieszać dokładnie. Mięso nakładać do słoików i dokładnie uciskać. Zostawić wsłoikach ok. 2-3cm. wolnego miejsca od góry. Zakręcić pokrywki. Słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać zimną wodą pod nakrętki. Garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym gazie ok. 1 - 1,5 godziny ( licząc od zagotowania wody). Słoiki wystudzić w garnku. Następnego dnia gotować ponownie i trzeciego dnia tak samo po ok 1 godzinie. Dopiero po trzech dniach mamy pewność, że słoiki prawidłowo się zapasteryzowaly a mięso jest doskonale zabezpieczone. Takie wyroby nadają sie do długiego przechowywania... Ale zobaczycie sami, że nie postoją długo. Takie to jest pyszne!
Ja uwielbiam tę galaretkę ze słoika, więc daję 2 szklanki wody i żelatynę. Można to pominąć, lub do mięsa dodać tylko kilka łyżek wody. Według uznania.

Polubili: sylia90
Zszywka przypięta także na tablicach:
przy garach Spiżarnia wytrawnie kulinarny jedzenie +4 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: