Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Najprostszy i najlepszy prz...
Racuchy budyniowe z jabłkam...
Bananowo-orzechowy proteino...
CZEKOLADOWA ROZKOSZ.
Milky Way

Biszkopt:

* 6 j...
Zupa krem „góralska” z serk...
Muffiny z białą czekoladą i...
Babka kawowa

Babkę przygot...
Babka ziemniaczana z cukini...
Cytrynowiec 


Orzeźwiające...
Bananowa krówka (bez piecze...
Niebieski sernik (bez piecz...
BACI DI DAMA
WŁOSKIE CIASTE...
Brzoskwiniotka – kruche cia...
14paulina14

14paulina14 od jarecka

Dodane 12.03 o 16:57
Obserwuj
Milky Way

Biszkopt:

* 6 jajek
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 1/2 szklanki cukru pudru
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 pełne łyżki oleju


Masa:

* 1/2 szklanki mleka
* 2 szklanki mleka w proszku
* 3/4 szklanki cukru
* 350 g miękkiego masła


Polewa:

* 60 g mlecznej czekolady
* 60 g gorzkiej czekolady
* 80 g masła

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier i miskujemy ok 2-3 minuty, a następnie dodajemy żółtka i miksujemy kolejne 2 minuty. Kiedy jajka i cukier dokładnie się połączą dodajemy olej i miksujemy jeszcze chwilkę. Mąkę, kakao i proszek mieszamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki się połączą.

Blachę o wymiarach 25x30 cm lekko natłuszczamy a następnie spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Zawsze pod papier do pieczenia daję odrobinę oleju, aby papier przykleił się do formy. Odrobinę natłuszczam też wierzch papieru. Teraz, sposób w jaki upieczecie biszkopt zależy od Was. Ja podam Wam dwa sposoby. Możecie albo upiec cały biszkopt i przeciąć go potem na pół (wówczas pieczecie go ok 20-25 min - wbity w niego patyczek powinien wyjść suchy) lub tak jak ja preferuję, podzielić ciasto na 2 części i upiec 2 oddzielne, cienkie biszkopty. Wówczas pieczemy każdy z nich po ok 10-12 min. Przed pieczeniem drugiego spodu foremkę ponownie wykładamy papierem i natłuszczamy go. Spody pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mleko (zwykłe, nie w proszku) mieszamy z cukrem i podgrzewamy do chwili, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Bardzo miękkie masło (proponuję wyjąc je z lodówki już poprzedniego dnia) ubijamy mikserem na białą i puszystą masę, a następnie dodajemy do niego mleko. Nie przejmujcie się, jeśli zrobią się grudki - tak zareaguje masło na dodanie zimnego mleka. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy ok 5 minut. Masa powinna być jednolita i jak najmniej powinny być wyczuwalne grudki mleka.

Jeden z biszkoptów umieszczamy w formie w której się piekł, nakładamy na niego masę mleczną i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę.

Połamaną czekoladę razem z masłem umieszczamy w misce i topimy w kąpieli wodnej. Kiedy polewa będzie płynna i jednolita, polewamy nią ciasto, wyrównujemy i ponownie wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jest to rodzaj ciasta, które najlepiej smakuje k...

Milky Way


Biszkopt:

* 6 jajek
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 1/2 szklanki cukru pudru
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 pełne łyżki oleju


Masa:

* 1/2 szklanki mleka
* 2 szklanki mleka w proszku
* 3/4 szklanki cukru
* 350 g miękkiego masła


Polewa:

* 60 g mlecznej czekolady
* 60 g gorzkiej czekolady
* 80 g masła

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier i miskujemy ok 2-3 minuty, a następnie dodajemy żółtka i miksujemy kolejne 2 minuty. Kiedy jajka i cukier dokładnie się połączą dodajemy olej i miksujemy jeszcze chwilkę. Mąkę, kakao i proszek mieszamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki się połączą.

Blachę o wymiarach 25x30 cm lekko natłuszczamy a następnie spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Zawsze pod papier do pieczenia daję odrobinę oleju, aby papier przykleił się do formy. Odrobinę natłuszczam też wierzch papieru. Teraz, sposób w jaki upieczecie biszkopt zależy od Was. Ja podam Wam dwa sposoby. Możecie albo upiec cały biszkopt i przeciąć go potem na pół (wówczas pieczecie go ok 20-25 min - wbity w niego patyczek powinien wyjść suchy) lub tak jak ja preferuję, podzielić ciasto na 2 części i upiec 2 oddzielne, cienkie biszkopty. Wówczas pieczemy każdy z nich po ok 10-12 min. Przed pieczeniem drugiego spodu foremkę ponownie wykładamy papierem i natłuszczamy go. Spody pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mleko (zwykłe, nie w proszku) mieszamy z cukrem i podgrzewamy do chwili, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Bardzo miękkie masło (proponuję wyjąc je z lodówki już poprzedniego dnia) ubijamy mikserem na białą i puszystą masę, a następnie dodajemy do niego mleko. Nie przejmujcie się, jeśli zrobią się grudki - tak zareaguje masło na dodanie zimnego mleka. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy ok 5 minut. Masa powinna być jednolita i jak najmniej powinny być wyczuwalne grudki mleka.

Jeden z biszkoptów umieszczamy w formie w której się piekł, nakładamy na niego masę mleczną i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę.

Połamaną czekoladę razem z masłem umieszczamy w misce i topimy w kąpieli wodnej. Kiedy polewa będzie płynna i jednolita, polewamy nią ciasto, wyrównujemy i ponownie wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jest to rodzaj ciasta, które najlepiej smakuje k...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Sweet Cake. pysznosci tarty, ciasta KULINARIA +48 innych
Zgłoś naruszenie

Fashionistka022

pysznie wygląda;)

 |  13.03 o 9:36  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: