Więcej zszywek ze źródła

kuchnia.nysa.pl

CZEKOLADOWA ROZKOSZ. ciasto z wisniami i czekolada ciasto z gruszkami i śliwkami nalesniki amerykanskie Spaghetti z brokułem Espresso affogato with Baileys Bigos staropolski Słoik wycieczkowy dżem z suszonych fig
ewela99

ewela99 od annapitera

Dodane 25.05 o 18:23 z

kuchnia.nysa.pl

Obserwuj

Mini serniczki jagodowe (na zimno)


Składniki:
18 sztuk – użyłam 3 silikonowe foremki do muffinek po 6 sztuk każda

525 g serka homogenizowanego waniliowego (3 opakowania po 175g)
200 g jagód
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 płaskie łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
3 łyżki cukru pudru
18 biszkoptów
Dekoracja:

100 ml śmietanki kremówki 30%
50-100 g jagód

Wykonanie:

Biszkopty wkładamy do zagłębień foremki do muffinek. Najlepiej będzie, jak uda nam się kupić biszkopty wielkości dna foremki, wtedy nie trzeba będzie ich przycinać albo kruszyć.

Jagody miksujemy blenderem na gładką masę. Do małej miseczki wlewamy ciepłą wodę. Wodę posypujemy żelatyną i zostawiamy na około 8 minut. W tym czasie żelatyna napęcznieje i powstanie nam swojego rodzaju galaretka.

Jagody podgrzewamy w rondelku, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.

Śmietanę kremówkę (200 ml) ubijamy (nie musi być całkowicie sztywna). Nie przerywając miksowania dodajemy serek homogenizowany i cukier.

Gdy jagody z żelatyną dojdą do temperatury pokojowej dodajemy je powoli łyżkami do masy z serka, cały czas miksując na wysokich obrotach.

Masę serowo jagodową przekładamy do zagłębień w formie, na biszkopty. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ok. 2 godziny.

Gdy mini serniczki stężeją przyozdabiamy je ubitą (na sztywno) śmietaną kremówką (100 ml) i jagodami.

Smacznego!

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY