Więcej zszywek z tablicy

Produkty spożywcze

Mleko krowie budzi z pewnoś...

Więcej zszywek ze źródła

dietetykadlalaika.blog.pl

Zaczynamy wyjaśniając pojęc... Tak jak wspomniałam w poprz... Mleko krowie budzi z pewnoś... Za parę dni będzie już osta... Od dłuższego czasu przygoto... Przepyszny deser dla wielbi... Zapraszam do odwiedzenia mo...

Mleko krowie budzi z pewnością w dzisiejszych czasach

bardzo skrajne emocje...

Jednym z bardziej kontrowersyjnych momentów w trakcie wizyty, to właśnie rozmowa na temat mleka i jego produktów. Spotykam się z różnym podejściem pacjentów... jedni uwielbiają, drudzy nienawidzą. Oczywiście drugiej grupy jest stosunkowo mniej.

Krowie mleko jest reklamowane jako zdrowe pożywienie, a wręcz patrząc na zorganizowane kampanie w szkołach - konieczne dla dzieci i młodzieży. Głównie popularność mleka nie wynika z jego nadzwyczajnych właściwości zdrowotnych, lecz z propagandy producentów mleka i koncernów. Nie mówi się zbyt wiele o alternatywach dla mleka krowiego, moim zdaniem jednak powinno, gdyż nie ma ono żadnego składnika, którego nie można zastąpić. Czy stwierdzenie„ Pij mleko, będziesz wielki” ma odzwierciedlenie w badaniach naukowych? Oczywiście w ramach akcji dzieci „obdarowywane” są mlekiem UHT w kartoniku, bardzo często smakowym z dodatkiem aromatów i innych niekoniecznie potrzebnych do rozwoju dzieci dodatków...Czy więc mleko UHT ma faktycznie, wierząc reklamom, nadzwyczajną moc? Osobiście nie odnalazłam artykułów potwierdzających to stwierdzenie...

Większość produktów mlecznych jakie można dostać w sklepach tak jak wspomniałam powyżej jest przetworzona. Pokrótce opowiem Wam proces produkcji mleka, aby pokazać ile wspólnego ma jeszcze z jego nazwą.

Przemysłowe fabryki mleka – krowy „pracujące” dla koncernów mlecznych, z pewnością nigdy nie widziały łąki. Stoją w wielkich oborach i karmione są zazwyczaj wyłącznie paszami.W zakładach mleczarskich mleko zbierane jest od powyższych krów w zlewniach. Kolejny etap odbywa się już w wirówce, gdzie następuje proces odwirowania śmietanki od mleka. Powoduje to usunięcie tłuszczu, a tym samym usunięcie z nim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A,D i E.

Kolejny proces ma na celu przedłużenie trwałości produktu –niszczy, bądź hamuje wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych. Stosuje się dwie metody: użycie wysokiej temperatury(pasteryzację lub sterylizację) oraz homogenizację (wykorzystującą wysokie ciśnienie).



Pasteryzacja:

Polega na ogrzaniu do temperatury 100˚C na okres 1 minuty lub do 85˚C na okres 30 minut. Następnie mleko zostaje schłodzone do temp 2-3˚C, w której może być przechowywane do 7 dni. W tym procesie ginie ok. 99% bakterii chorobotwórczych, lecz nie wspomina się o tym, że przy okazji likwidowane są bakterie mlekowe, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Wysoka temperatura ni...

Polubili: Aneta_S
Zszywka przypięta także na tablicach:
dzieci
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: