Więcej zszywek z tablicy

CIASTECZKA

Smakiem mojego dzieciństwa ...
Faworki przepis II
Chrust, czyli faworki piecz...
"Tawa Tawas"

Coś...
Mini pączki
Składniki:

   ...
moje wypieki | pączki (prze...
Pączki z serka homogenizowa...
Pieczone pączki czekoladowe...
pączki wiedeńskie
Składniki...
Wielkimi krokami zbliża się...
Pieczone pączki czekoladowe...

Więcej zszywek ze źródła

mojewypieki.com

Odwrócone ciasto brzoskwini... Sernik z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Tort Sernik na zimno Odwrócone ciasto z rabarbar... Jogurtowa terinna z malinami Babka marmurkowa Mufiny czekoladowo-bananowe

moje wypieki | pączki (przepis i)



mój najstarszy przepis na pączki. smażę je od dawna - to przepis, który nigdy mnie nie zawiódł. zawsze się udają, są mięciutkie, nie chłoną tłuszczu. najlepsze na gorąco! :)

składniki:

1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych)
100 -150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 całe jajko
5 - 6 łyżek oliwy lub 10o g masła
pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
kieliszek spirytusu
sok i skórka otarta z cytryny
pół łyżeczki soli

ponadto:

tłuszcz do smażenia
konfitura do nadzienia
cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)

zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych)*, 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. mąkę przesiać. utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, utłuczoną wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.

porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. można również innym sposobem - ciasto rozwałkować na grubo...

Zgłoś naruszenie

Anita205

na walentynki wycinać formą w kształcie serca - nadziewać po upieczeniu

 |  25.03 o 22:32  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: