Więcej zszywek ze źródła

www.mysweetworld.pl

Serniczki wiedeńskie z pole... Serniczki wiedeńskie z pole... ciastka cytrynowe fit guziczki Sernik waniliowy bez pieczenia Genialny torcik bez pieczen... Prosta beza z kremem jogurt... Szarlotka z połówkami jabłe... Sernik waniliowy bez piecze...
kawka1

kawka1

Dodane 16.03 o 18:43 z

www.mysweetworld.pl

Obserwuj

“Mokka”- najlepsze ciasto kawowe


Składniki na kwadratową blaszkę o wymiarach około 25 na 25 cm:

na biszkopt:
3 jajka + szczypta soli
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
100 g cukru
30 g gorzkiego kakao
75 g mąki tortowej
na masę budyniową:
3 szklanki mleka
200 g masła
3 łyżki cukru
2 budynie o smaku karmelu lub toffi bez cukru*

*Jeżeli nie uda się Wam kupić takich budyniów, można użyć zwykłych śmietankowych i dodać do nich 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
na masę śmietankowo-kawową:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka kawy mielonej- można pominąć, ale lepiej dodać ;)
1/3 szklanki wrzątku
2 łyżki żelatyny
750 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
+ 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady


Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Dokładnie oddzielone białka od żółtek umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (ale nie przebić białek). Strużką wsypywać cukier wymieszany z kawą rozpuszczalną w proszku, cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Do piany przesiać przez sitko kakao z mąką i wymieszać delikatnie, ale dokładnie całość. Ja to robię wyłączonym mikserem. Przełożyć pianę do blaszki, wyrównać. Piec przez około 20 minut. Wyjąć, upuścić biszkopt (razem z blaszką) dwukrotnie z wysokości około 30 cm na przygotowaną deskę- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Przygotować masę budyniową. W rondelku umieścić 2 szklanki mleka oraz pokrojone na kawałki masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, następnie doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie w innym naczyniu wymieszać dokładnie pozostałą jedną szklankę mleka razem z cukrem, proszkiem budyniowym (i kawą jeżeli użyjemy budyniów śmietankowych).

Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć wlać do niego mieszankę budyniową cały czas energicznie mieszając rózgą kuchenną (by nie zrobiły się grudki). Odrazu przelać gorącą masę na biszkopt i wyrównać- masa szybko gęstnieje dlatego trzeba się sprężać ;). Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę śmietankową. Zagotować wodę, odmierzyć 1/3 szklanki wrzątku, wsypać kawę rozpuszczalną oraz żelatynę i energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia się wszystkich grudek żelatyny.

W misce umieścić śmietankę i ubić ją, pod koniec dodać cukier, kawę mielioną i zmiksować krótko, następnie wlać lekko ciepłą żelatynę i dokładnie rozprowadzić ją mikserem w śmietance. Przelać na wystudzoną masę budyniową i wyrów...

Zszywka przypięta także na tablicach:
przepisy kuchnia pogodna Ciasta i Desery +7 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY