MONTE Z KASZY JAGLANEJ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 3-4 pucharków
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 1/4 szklanki wody
1/2 szklanki mleka np. kokosowego, migdałowego
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki kakao
1 łyżka masła orzechowego, niesolonego
3 łyżki cukru, syropu klonowego, cukru brązowego lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
DODATKOWO:
orzechy w karmelu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Kaszę przepłucz 2-3 razy pod zimną wodą. Wodę z solą zagotuj. Dodaj kaszę chwilę pomieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5-10 min. (woda powinna zupełnie wyparować). Dodajemy cukier, wanilię, mleko i miksujemy na krem (ja lubię czuć konsystencję kaszy i miksowałam trochę mniej). Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej kakao i masło orzechowe. Do pucharków lub szklanek wykładamy ciemną masę, następnie jasną i wierzch dekorujemy np. orzechami w karmelu lub gorzką czekoladą.
przepis oraz zdjęcia nie są mojego autorstwa. Pochodzą ze strony ilovebake
Użytkownicy także przypinają: