Więcej zszywek z tablicy

alkohole

Nalewka z czarnej porzeczki...
Smorodinówka
Eggnog
Nalewka morelowa
Nalewka rozmarynowa
Likier Cointreau – co to ta...
Likier miętowy
nalewka truskawkowa
Nalewka herbaciana

Przepis...
Cytrynówka 
Składniki na 1,...
Likier kajmakowo- pomarańcz...
DOMOWY BAILEYS Składniki: 1...
nalewka morelowa
Nalewka z czarnej porzeczki...
LIKIER BANANOWY

Bardzo pro...
Morele w rumie

1 kg moreli...
Advocat
Nalewka malinowa
drink gruszkowy
Nalewka na zielonych orzech...
Nalewka truskawkowa
Nalewka z czerwonych porzeczek
Nalewka z lipy z miodem i l...
Nalewka morelowa
Nalewka wieloowocowa – ratafia
Likier „Nutella”

Więcej zszywek ze źródła

www.beawkuchni.com

Gruszkowe crumble z pekanam... Lody bananowe (bez nabiału)... krem z limonek, przepis po ... * Ciasto Dyniowo - Pomarańc... wiedzieliście, że liście rz... Deser z białą czekoladą, ma... syrop z kwiatów lipy wytrawny, słony keks Dżem truskawkowo – bzowy

5...
elasz

elasz od wiedzmanna

Dodane 9.09 o 18:39 z

www.beawkuchni.com

Obserwuj

Morele w rumie


1 kg moreli (waga po wypestkowaniu)
500 – 600 g cukru
rum
1-2 laski cynamonu lub wanilii
+ ewentualnie spirytus : na każde 500 ml rumu ok. 150 ml spirytusu (można pominąć)

Morele sparzyć i pozostawić we wrzątku na ok. minutę, następnie przełożyć je do zimnej wody, obrać ze skórki, wypestkować i ułożyć w suchym, wyparzonym słoju (lub w kilku mniejszych). Owoce zasypać cukrem* i zalać alkoholem tak, by przykrył on owoce. Zamknąć szczelnie słoik i odstawić w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące. Regularnie ‘potrząsać’ słoikiem by cukier dobrze się rozpuścił.

*cukier możemy też ewentualnie rozpuścić wcześniej w niewielkiej ilości rumu, podgrzewając go bardzo delikatnie w rondelku (delikatnie, by alkohol nie wyparował)

Zszywka przypięta także na tablicach:
Sosy, przetwory Pomysły Drinki przepisy +7 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY