Więcej zszywek z tablicy

jedzenie

Domowe Ciasto: TOP 15 Pyszn...
Hiszpański pikantny sos Rom...
...
*.*
TOP 10 Pysznych Przepisów n...
Ciasto Kokosowa Pokusa z Je...
naleśniki z bananem i czeko...
Babeczki z mleczną kruszonką
Omlet idealny! Przepis na n...
Filety z kurczaka a’la pizza
Shot Oreo – przepis Składni...
Fit Kolacja: TOP 12 Przepis...
Zapiekane naleśniki z kurcz...
Puchaty omlet serowo-warzywny
Kocham śniadania na słodko....
Panini ze szparagami, wędzo...
Puszysty FIT sernik na zimn...
5 pomysłów na owsiankę (kli...
Przekąski na Domówkę – TOP ...
Pomysł na obiad
Banoffee pie - ciasto banan...
....
Klopsiki meksykańskie (Albo...
Semifreddo z czekoladą i wa...
Chlebek zapiekany z serem
“Mokka”- najlepsze ciasto k...
rose386

rose386 od jarecka

Dodane 21.11 o 18:16
Obserwuj
Murzynek królewski Składniki: ( na blaszkę 21 x 21 cm ) ciasto: 4 jajka 100 g czekolady ( użyłam gorzkiej ) 150 g masła 2/3 szklanki cukru pudru 100 g zmielonych migdałów 75 g zmielonych orzechów włoskich 50 g bułki tartej szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 szklanka mleka 200 g śmietanki 30% 1/2 opakowania budyniu waniliowego ( 20 g ) 4 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wiśniówki lub rumu ( użyłam rumu ) ponadto: 200g powideł śliwkowych Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić by nieco przestygła. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać migdały, orzechy, bułkę tartą, cynamon i proszek do pieczenia, dodać rozpuszczoną czekoladę. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i partiami dodawać do masy czekoladowo-orzechowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175 ok. 35-40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. To dosyć trudne, bo ciasto trochę się kruszy. Pamiętajcie, by robić to dobrze naostrzonym nożem i skoncentrujcie się na tym, by warstwa najniżej położona była w całości. Wyższe warstwy nawet jak się trochę pokruszą, czy połamią łatwo można połączyć w czasie składania ciasta. W efekcie końcowym jest to zupełnie niewidoczne. Masa: Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody ( tzn. tylko tyle by ją zakryć ) i odstawić na 10 minut. Połowę mleka i cukier zagotować. W drugiej połowie mleka rozpuścić proszek budyniowy. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Żelatynę podgrzać ( w mikrofali lub w kąpieli wodnej ) i dobrze wymieszać, by się rozpuściła. Uważajcie tylko, by żelatyny nie zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące. Dodać do gorącego budyniu i energicznie wymieszać. Odstawić by całość przestygła. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do przestygniętego budyniu ( a nie odwrotnie ) i mieszać do uzyskania jednolitej masy ( ja to robię dużą trzepaczką rózgową ). Na koniec dodać alkohol i wymieszać. Jeśli krem będzie wydawał się Wam dość rzadki, wstawcie go na moment do lodówki, ale uważajcie, bo szybko tężeje. Pierwszą warstwę ciasta posmarować powidłami. Przykryć drugim plackiem. Rozsmarować krem i...

Murzynek królewski Składniki: ( na blaszkę 21 x

21 cm ) ciasto: 4 jajka 100 g czekolady ( użyłam gorzkiej ) 150 g masła 2/3 szklanki cukru pudru 100 g zmielonych migdałów 75 g zmielonych orzechów włoskich 50 g bułki tartej szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 szklanka mleka 200 g śmietanki 30% 1/2 opakowania budyniu waniliowego ( 20 g ) 4 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wiśniówki lub rumu ( użyłam rumu ) ponadto: 200g powideł śliwkowych Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić by nieco przestygła. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać migdały, orzechy, bułkę tartą, cynamon i proszek do pieczenia, dodać rozpuszczoną czekoladę. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i partiami dodawać do masy czekoladowo-orzechowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175 ok. 35-40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. To dosyć trudne, bo ciasto trochę się kruszy. Pamiętajcie, by robić to dobrze naostrzonym nożem i skoncentrujcie się na tym, by warstwa najniżej położona była w całości. Wyższe warstwy nawet jak się trochę pokruszą, czy połamią łatwo można połączyć w czasie składania ciasta. W efekcie końcowym jest to zupełnie niewidoczne. Masa: Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody ( tzn. tylko tyle by ją zakryć ) i odstawić na 10 minut. Połowę mleka i cukier zagotować. W drugiej połowie mleka rozpuścić proszek budyniowy. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Żelatynę podgrzać ( w mikrofali lub w kąpieli wodnej ) i dobrze wymieszać, by się rozpuściła. Uważajcie tylko, by żelatyny nie zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące. Dodać do gorącego budyniu i energicznie wymieszać. Odstawić by całość przestygła. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do przestygniętego budyniu ( a nie odwrotnie ) i mieszać do uzyskania jednolitej masy ( ja to robię dużą trzepaczką rózgową ). Na koniec dodać alkohol i wymieszać. Jeśli krem będzie wydawał się Wam dość rzadki, wstawcie go na moment do lodówki, ale uważajcie, bo szybko tężeje. Pierwszą warstwę ciasta posmarować powidłami. Przykryć drugim plackiem. Rozsmarować krem i...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY