jarecka

jarecka

Dodane 16.03 o 16:41
Obserwuj
Murzynek królewski

Składniki: ( na blaszkę 21 x 21 cm )

ciasto:
    4 jajka
    100 g czekolady ( użyłam gorzkiej )
    150 g masła
    2/3 szklanki cukru pudru
    100 g zmielonych migdałów
    75 g zmielonych orzechów włoskich
    50 g bułki tartej
    szczypta cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
    1 szklanka mleka
    200 g śmietanki 30%
    1/2 opakowania budyniu waniliowego ( 20 g )
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wiśniówki lub rumu ( użyłam rumu )

ponadto:
    200g powideł śliwkowych

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić by nieco przestygła.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać migdały, orzechy, bułkę tartą, cynamon i proszek do pieczenia, dodać rozpuszczoną czekoladę. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i partiami dodawać do masy czekoladowo-orzechowej. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175 ok. 35-40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić.

Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. To dosyć trudne, bo ciasto trochę się kruszy. Pamiętajcie, by robić to dobrze naostrzonym nożem i skoncentrujcie się na tym, by warstwa najniżej położona była w całości. Wyższe warstwy nawet jak się trochę pokruszą, czy połamią łatwo można połączyć w czasie składania ciasta. W efekcie końcowym jest to zupełnie niewidoczne.

Masa: Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody ( tzn. tylko tyle by ją zakryć ) i odstawić na 10 minut.

Połowę mleka i cukier zagotować. W drugiej połowie mleka rozpuścić proszek budyniowy. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę i zagotować.

Żelatynę podgrzać ( w mikrofali lub w kąpieli wodnej ) i dobrze wymieszać, by się rozpuściła. Uważajcie tylko, by żelatyny nie zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące. Dodać do gorącego budyniu i energicznie wymieszać. Odstawić by całość przestygła.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do przestygniętego budyniu ( a nie odwrotnie ) i mieszać do uzyskania jednolitej masy ( ja to robię dużą trzepaczką rózgową ). Na koniec dodać alkohol i wymieszać. Jeśli krem będzie wydawał się Wam dość rzadki, wstawcie go na moment do lodówki, ale uważajcie, bo szybko tężeje.

Pierwszą warstwę ciasta posmarować powidłami. Przykryć drugim plackiem. Rozsmarować krem i...

Murzynek królewski


Składniki: ( na blaszkę 21 x 21 cm )

ciasto:
4 jajka
100 g czekolady ( użyłam gorzkiej )
150 g masła
2/3 szklanki cukru pudru
100 g zmielonych migdałów
75 g zmielonych orzechów włoskich
50 g bułki tartej
szczypta cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
1 szklanka mleka
200 g śmietanki 30%
1/2 opakowania budyniu waniliowego ( 20 g )
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wiśniówki lub rumu ( użyłam rumu )

ponadto:
200g powideł śliwkowych

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić by nieco przestygła.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać migdały, orzechy, bułkę tartą, cynamon i proszek do pieczenia, dodać rozpuszczoną czekoladę. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i partiami dodawać do masy czekoladowo-orzechowej. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175 ok. 35-40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić.

Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. To dosyć trudne, bo ciasto trochę się kruszy. Pamiętajcie, by robić to dobrze naostrzonym nożem i skoncentrujcie się na tym, by warstwa najniżej położona była w całości. Wyższe warstwy nawet jak się trochę pokruszą, czy połamią łatwo można połączyć w czasie składania ciasta. W efekcie końcowym jest to zupełnie niewidoczne.

Masa: Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody ( tzn. tylko tyle by ją zakryć ) i odstawić na 10 minut.

Połowę mleka i cukier zagotować. W drugiej połowie mleka rozpuścić proszek budyniowy. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę i zagotować.

Żelatynę podgrzać ( w mikrofali lub w kąpieli wodnej ) i dobrze wymieszać, by się rozpuściła. Uważajcie tylko, by żelatyny nie zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące. Dodać do gorącego budyniu i energicznie wymieszać. Odstawić by całość przestygła.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do przestygniętego budyniu ( a nie odwrotnie ) i mieszać do uzyskania jednolitej masy ( ja to robię dużą trzepaczką rózgową ). Na koniec dodać alkohol i wymieszać. Jeśli krem będzie wydawał się Wam dość rzadki, wstawcie go na moment do lodówki, ale uważajcie, bo szybko tężeje.

Pierwszą warstwę ciasta posmarować powidłami. Przykryć drugim plackiem. Rozsmarować krem i...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Kopciuszek93
patussiaa6
agulka127
Kingabil1
korallina
bachnaxd
Iwona_91
Patka1001
paincia
xxmagicsoulxx

oraz 3 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY