Sąd klasyków nad „Odą do młodości” i „Romantycznością” Adama Mickiewicza


Więcej zszywek z tablicy

ciasto murzynek

Najlepszy i Najprostszy Mur...
Murzynek z kremem
Murzynek królewski Składnik...
murzynek z kremem cytrynowy...
Murzynek z masą jogurtową
Przepis na wilgotne ciasto ...
Murzynek lekki jak puch
Przepyszny Murzynek z Kreme...
murzynek z galaretką wiśniową
Murzynek z sernikową pianką...
Najlepszy i Najprostszy Mur...
MURZYNEK Składniki margaryn...
Najlepszy i Najprostszy Mur...
dorota_340

dorota_340 od kawka1

Dodane 8.10 o 9:16
Obserwuj

murzynek z kremem cytrynowym murzynek: 250 gramów

margaryny 1 szklanka cukru 3 kopiaste łyżki ciemnego kakao 0,5 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 5 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz cytrynowy: 0,5 szklanki wody w temp. pokojowej sok wyciśnięty z połowy cytryny cukier do smaku (dałam 1 łyżeczkę) masa cytrynowa: 0,5 litra śmietany kremówki 30% 0,5 szklanki gorącej wody 2 paczuszki galaretki cytrynowej polewa czekoladowa Pokrojoną na kawałki margarynę zagotować z wodą, kakao i cukrem, ostudzić. Potem masę przelać do sporej miski dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na najszybszych obrotach do połączenia składników. Z białek i szczypty soli ubić pianę na sztywno, dodać do masy, wmieszać energicznie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25x35 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 35 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Ciasto ostudzić, przekroić na dwa blaty,Składniki ponczu dokładnie wymieszać. Spodnią część murzynka przełożyć wraz z papierem do blaszki, nasączyć mieszanką dość obficie. Masa śmietanowa: Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia do temp. pokojowej (często mieszać aby się nie zbryliła i nie powstały "kluchy"). Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, jednym ruchem przelać przestudzoną galaretkę, zmiksować na najszybszych obrotach. Masę przekładamy do lodówki do momentu aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu (szybko to następuje). Kiedy tak się stanie krem wykładamy na nasączone ciasto, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugą częścią murzynka i lekko, z wyczuciem, dociskamy, odstawiamy do lodówki na godzinkę. Po upływie wyżej wymienionego czasu przygotowujemy polewę czekoladową.Dekorujemy ciasto, odstawiamy do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: