Maria_anna

Maria_anna

Dodane 13.11 o 19:01
Obserwuj
Murzynek z masą orzechową

NA CIASTO:

    margaryna
    25 dag
    jajka
    4 sztuki
    cukier
    1 szklanka
    woda
    0.5 szklanki
    mąka
    2 szklanki
    proszek do pieczenia
    2 łyżeczki
    kakao
    3 łyżki
    orzechy siekane
    3 łyżki

NA MASĘ ORZECHOWĄ:

    orzechy laskowe mielone
    0.5 szklanki
    orzechy włoskie
    0.5 szklanki
    masło 82%
    25 dag
    cukier
    0.5 szklanki
    mleko
    1 szklanka

DODATKOWO:

    dżem kwaśny
    0.5 szklanki

Do garnka wlać wodę, dodać cukier, margarynę i kakao, postawić na gazie i podgrzać do połączenia się składników. Odlać 0,5 szklanki masy, a po ostudzeniu wymieszać ją z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec 40-45 minut w 180 st.C.
Po ostudzeniu ciasto pokroić na 3 krążki.

Masa:
Do rondla wlać szklankę mleka i zagotować, wsypać zmielone orzechy, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać namoczone orzechy , stopniowo po 1 łyżce.
Spód ciasta posmarować dżemem, ja użyłam jabłkowo-aroniowego. Na dżem wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć ciastem i ponowić czynność. Wierzch ciasta również posmarować masą. Wierzch ciasta po schłodzeniu skropić odlana masą.

Gdyby namoczone orzechy były bardzo rzadkie, dosypujemy do mleka 2 łyżki mielonych orzechów i to powinno wystarczyć. Wierzch ciasta również możemy posypać orzechami i po schłodzeniu ciasta, wykorzystać odlaną masę i skropić nią ciasto

Murzynek z masą orzechową


NA CIASTO:

margaryna
25 dag
jajka
4 sztuki
cukier
1 szklanka
woda
0.5 szklanki
mąka
2 szklanki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
kakao
3 łyżki
orzechy siekane
3 łyżki

NA MASĘ ORZECHOWĄ:

orzechy laskowe mielone
0.5 szklanki
orzechy włoskie
0.5 szklanki
masło 82%
25 dag
cukier
0.5 szklanki
mleko
1 szklanka

DODATKOWO:

dżem kwaśny
0.5 szklanki

Do garnka wlać wodę, dodać cukier, margarynę i kakao, postawić na gazie i podgrzać do połączenia się składników. Odlać 0,5 szklanki masy, a po ostudzeniu wymieszać ją z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec 40-45 minut w 180 st.C.
Po ostudzeniu ciasto pokroić na 3 krążki.

Masa:
Do rondla wlać szklankę mleka i zagotować, wsypać zmielone orzechy, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać namoczone orzechy , stopniowo po 1 łyżce.
Spód ciasta posmarować dżemem, ja użyłam jabłkowo-aroniowego. Na dżem wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć ciastem i ponowić czynność. Wierzch ciasta również posmarować masą. Wierzch ciasta po schłodzeniu skropić odlana masą.

Gdyby namoczone orzechy były bardzo rzadkie, dosypujemy do mleka 2 łyżki mielonych orzechów i to powinno wystarczyć. Wierzch ciasta również możemy posypać orzechami i po schłodzeniu ciasta, wykorzystać odlaną masę i skropić nią ciasto

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
ulenka21

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY