Mus czekoladowo - śmietankowy w herbatnikach
Składniki:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
150 g gorzkiej czekolady
ok. 80 g cukru
5 paczek herbatników (ok. 50 herbatników)
3 łyżki mleka
2-3 łyżki likieru amaretto, rumu lub innego, dobrego alkoholu
Serek mascarpone, cukier i śmietankę kremówkę dokładnie ubić na puszystą masę. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
Spód i boki podłużnej foremki do keksów wyłożyć herbatnikami, docinając je tak, by jak najściślej przylegały. Wyłożyć połowę masy mascarpone i przykryć ją kolejnymi herbatnikami.
Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do reszty masy mascarpone. Ubić do całkowitego połączenia składników i wyłożyć na herbatniki. Przykryć dokładnie resztą herbatników i wstawić do lodówki na około 4 godziny lub lepiej na całą noc.
Po tym czasie deser jest gotowy, wystarczy odwrócić foremkę i wyłożyć go na talerz.
Smacznego!
Polubili:
loczek23
paige
pysznie wygląda :D
monr
robiłam, Pyyyyyyyyyyyyyyyyyycha
bez_nazwy
już zrobione... smaczne ale dla mnie nic szczególnego pewnie nie powtórzę. :)
aniulka3misiulek
XXXXXXYYYYYYZZZZZZ
julcia21004
<3
bez_nazwy
myślicie że jak nie da się jakiegoś alkoholu to też będzie dobre?
gosza92
ostatnio zrobiłam wyszło super a przepis prosty!;)
Mafafafa
Muszę spróbować :)
justyna12354
mniam , musi byc pyszne
Ses
serek mascarpone kosztuje tak około 5 zł za 250g i taka porcja starcza. Bardzo polecam wykonanie tego deseru, dzisiaj robiłam i wyszło przepysznie :)
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.