Mus czekoladowy z malinami
Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Polecam!
Składniki: (na 4 porcje)
Warstwa malinowa:
100 g malin
1 łyżka cukru pudru
3 g żelatyny w proszku
20 g zimnej wody
Mus czekoladowy:
200 g śmietanki kremówki 30%
2 żółtka
50 g mlecznej czekolady
50 g czekolady deserowej
Dodatkowo:
kilka malin do dekoracji
Przygotowanie:
Warstwa malinowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnie pogrzać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny wraz z cukrem pudrem zmiksować na puree, np. za pomocą blendera. Wlać do nich ciepłą żelatynę i wymieszać. Malinową masę wyłożyć na dno 4 szklanek lub pucharków. Schłodzić w lodówce.
Mus czekoladowy: Obydwie czekolady drobno posiekać, wymieszać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (osobiście polecam ten pierwszy sposób. W drugim czekolada może się przypalić!). Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W innej misce ubić żółtka. Śmietankę połączyć z żółtkami i przestudzoną rozpuszczoną czekoladą. Wszystko krótko, ale dokładnie zmiksować.
Czekoladowy mus przełożyć na warstwę malinową w szklankach. Desery schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Przed podaniem udekorować malinami. Smacznego!
Użytkownicy także przypinają:
itka181198
zrobiłam było pyszne ale źle ubitla mi się smietana. Co zrobiłam nie tak? :)
karaga
ile porcji wychodzi z tego przepisu?
Kinguska00
Przepysznie wygląda ~
anineczka2000
robiłam i jest naprawdę przepyszny !!! polecam :D