
Mus czekoladowy
6 małych porcji (dla dużych (jak na zdjęciu) podwoić składniki, z tym, że łatwo się tym zamulić)
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki brandy/likieru pomarańczowego (albo jeszcze innego alkoholu, akurat ja miałam miodówkę)
- 3 łyżki masła (przy podwójnych porcjach wystarczy pięć)
- 4 żółtka, 4 białka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu/łyżeczka przyprawy korzennej/do piernika (niekoniecznie, dodatek do smaku)
Czekolada, woda, alkohol, cynamon/przyprawa do rondelka, rondelek do wody i roztopić. Zdjąć z pieca, dodać masło, energicznie wymieszać. Dodawać pojedynczo żółtka, mieszać.
Ubić białka, do piany dodać sól i cukier. Pianę stopniowo dodawać do czekolady i delikatnie mieszać. Do lodówki w pucharkach na minimum trzy godziny, a później ozdobić bitą śmietaną. Można posypać wiórkami kokosowymi i kawałkami czekolady.
Użytkownicy także przypinają: