Mus czekoladowy
Składniki, 6 porcji:
•200 g gorzkiej czekolady lub deserowej, im lepszej jakości tym lepiej
•3 łyżki stołowe wody
•3 łyżki stołowe brandy lub likieru pomarańczowego lub innego ulubionego likieru
•3 łyżki stołowe masła
•4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
•mała szczypta soli morskiej
•3 łyżki cukru
Przykładowe dodatki smakowe, jeśli chcemy aby mus był bardziej charakterystyczny w smaku:
•1 łyżeczka przyprawy korzennej (mieszanka przypraw korzennych) - np. w okresie świątecznym
•1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
•szczypta mielonej chili
Do dekoracji:
•polewa (ganache) z czekolady i powideł śliwkowych: 30 g czekolady + 1 łyżka powideł śliwkowych + 3 łyżki śmietany 30%
•wiórki z ciemnej i białej czekolady
•bita śmietana
•przyprawa korzenna lub piernikowa (np. posypana w kształcie gwiazdki)
Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, dodać wodę, alkohol, przyprawę korzenną, cynamon i chili jeśli ich używamy. Na malutkim ogniu podgrzewać mieszając aż czekolada się roztopi, po roztopieniu od razu odstawić z ognia.
Dodać masło i energicznie wymieszać. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Jajka umyć, następnie skorupki sparzyć wrzątkiem. W oddzielnej miseczce ubić na sztywną pianę białka razem z solą, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijać aż piana będzie gęsta. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej w 3 partiach, bardzo delikatnie mieszając łyżką za każdym razem.
Masę wyłożyć do 6 filiżanek, kieliszków lub innych naczynek pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny lub przez całą noc. Mus można trzymać w lodówce do 5 dni, można zamrozić na 1 miesiąc.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową jeśli będziemy jej używać: roztopić czekoladę z powidłami i śmietaną, polać po musie i dalej schładzać. Przed podaniem mus udekorować bitą śmietaną, wiórkami czekolady, posypać przyprawą korzenną.
Użytkownicy także przypinają: