"Dobrze widzi się tylko sercem, najważniejsze jest niewidzialne dla oczu"


Więcej zszywek z tablicy

Desery

Pudding karmelowy
Lekki Deser na Zdrowo: TOP ...
Najlepsze brownie z kaszy j...
RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI I ...
zdrowy deser Monte domowej ...
Kasza manna na mleku
Kaszka manna z musem owocowym
Deser z kaszy manny wersja ...
Knedle ze śliwkami przepis ...
Deser z białą czekoladą, ma...
Składniki: - 4 łyżki cukru ...
COOKIE DOUGH !!! 1/2 kostki...
Mini serniczki na zimno z k...
mus z białą czekoladą i gal...
DESER "TRUSKAWKOWE NIE...
Budyń z Nutelli <3
Rurki z kremem
Malinowy deserek
Krem "Kinder Bueno&quo...
4 jajka słoiczek nutelli op...
Wafle z mlekiem w proszku i...
pannacotta z mascarpone
Mus czekoladowy
Waniliowy budyń jaglany
babeczki czekoladowe
Wafle z mlekiem w proszku
eve260

eve260 od adusia3009

Dodane 13.04 o 10:30
Obserwuj

mus z białą czekoladą i galaretką truskawkową

Deser ”na pocieszenie i odzyskanie wewnętrznego spokoju” musi spełniać kilka zasad: Nie możemy przygotowywać go za długo, bo cierpliwość skończyła nam się już dawno temu. Nie może zawierać zbyt wielu składników, bo jeśli trzeba uzupełniać zapasy w sklepie, to pewnie pójdziemy na skróty i kupimy syrop glukozowo-fruktozowy z tłuszczem powszechnie zwany np. batonami. Musi udawać super kaloryczną bombę szczęścia, bo fit desery mają mniejszą siłę pocieszania. No, to zaczynamy :n a 4 (duże) porcje lub 8 (małych) potrzebujemy : 1 tabliczkę białej czekolady pół kilo twarogu (mielonego, z wiaderka) 4 łyżki cukru waniliowego (lub miodu, ksylitolu itp) 150 ml wody (gorącej) 2 łyżeczki żelatyny Na galaretkę truskawkową : mrożone truskawki (ja użyłam musu, zamrożonego latem ) 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru (lub miodu, ksylitolu) 1 łyżeczka żelatyny Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna dodajemy do twarogu wymieszanego z cukrem. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody, by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy masę twarogową z rozpuszczoną żelatyną. Wymieszaną masę przelewamy do pucharków i wkładamy do lodówki, na czas przygotowywania galaretki. Truskawki miksujemy na mus, doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny i cukrem. Łączymy z namoczoną żelatyną i mieszamy całość. Gotową galaretkę wylewamy delikatnie na serową warstwę (najlepiej lać po odwróconej łyżce, by nie zmieszać warstw) . Wstawiamy do lodówki, aż stężeje -duże porcje potrzebują ok 30-40 minut, mniejsze ok 20. UWAGI: Jeśli nie macie ochoty, lub czasu na robienie domowej galaretki, możecie pominąć ten etap. Zastąpcie ją np porcją konfitury lub świeżymi owcami. Polecam jednak wybrać coś kwaskowatego, by złamać słodycz musu.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: