bettypasja

bettypasja

Dodane 31.12 o 14:17
Obserwuj
Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i boczkiem

Składniki:
150 g makaronowych muszli
odrobina oleju
150 g boczku z pieca Pieczone&Wędzone
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
500 g szpinaku mrożonego
150 g ricotty lub sera koziego
1/2 płaskiej łyżeczki soli
kilka listków świeżej bazylii
300 ml passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
60 g mozzarelli

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta, a następnie odcedzamy.

Na patelni smażymy na małej ilości oleju pokrojony w kosteczkę boczek. Po 3-4 minutach smażenia na średnim ogniu przekładamy go do miseczki. 
Na tej samej patelni co smażyliśmy boczek nalewamy ponownie odrobinę oleju i dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do lekkiego zeszklenia cebuli na średniej mocy palnika. Dodajemy rozmrożony, rozdrobniony szpinak i smażymy pod przykryciem przez około 5-7 minut, mieszając co chwilę. Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody ze szpinaku, wtedy dodajemy ricottę i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez chwilę. Doprawiamy opcjonalnie do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i np. kilkoma posiekanymi listkami bazylii lub oregano.

Na osobnej patelni wlewamy passatę pomidorową i smażymy wraz z 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, kilkoma posiekanymi listkami bazylii, a także dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Po tym czasie przelewamy nasz szybki sos pomidorowy na dno naczynia żaroodpornego.

Do każdej ugotowanej muszli makaronowej nakładamy po łyżce farszu szpinakowego. 
Na wierzch każdej muszli nakładamy po łyżeczce podsmażonego boczku.

Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną mozzarellę (można ją też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i boczkiem


Składniki:
150 g makaronowych muszli
odrobina oleju
150 g boczku z pieca Pieczone&Wędzone
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
500 g szpinaku mrożonego
150 g ricotty lub sera koziego
1/2 płaskiej łyżeczki soli
kilka listków świeżej bazylii
300 ml passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
60 g mozzarelli

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta, a następnie odcedzamy.

Na patelni smażymy na małej ilości oleju pokrojony w kosteczkę boczek. Po 3-4 minutach smażenia na średnim ogniu przekładamy go do miseczki.
Na tej samej patelni co smażyliśmy boczek nalewamy ponownie odrobinę oleju i dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do lekkiego zeszklenia cebuli na średniej mocy palnika. Dodajemy rozmrożony, rozdrobniony szpinak i smażymy pod przykryciem przez około 5-7 minut, mieszając co chwilę. Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody ze szpinaku, wtedy dodajemy ricottę i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez chwilę. Doprawiamy opcjonalnie do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i np. kilkoma posiekanymi listkami bazylii lub oregano.

Na osobnej patelni wlewamy passatę pomidorową i smażymy wraz z 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, kilkoma posiekanymi listkami bazylii, a także dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Po tym czasie przelewamy nasz szybki sos pomidorowy na dno naczynia żaroodpornego.

Do każdej ugotowanej muszli makaronowej nakładamy po łyżce farszu szpinakowego.
Na wierzch każdej muszli nakładamy po łyżeczce podsmażonego boczku.

Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną mozzarellę (można ją też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!

Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepiśnik ;)
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: