Muszle nadziewane mięsem mielonym
20 sztuk
farsz:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kulka mozzarelli
papryka słodka
przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
pieprz i sól
majeranek
sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów całych
1/2 szklanki wody
świeże oregano i tymianek
pieprz i sól
1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
20 sztuk muszli makaronowych
olej
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Muszle muszą być al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko solimy. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy i doprawiamy papryką słodką, przyprawą pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, majerankiem oraz pieprzem i solą. Mięso odstawiamy do przestygnięcia. Mozzarellę drobno kroimy, a następnie mieszamy ją z mięsem. Pomidory z puszki blendujemy oraz mieszamy je z wodą, cukrem i listkami oregano oraz tymianku. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu.
Muszle wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i zapiekamy około 20 minut.
Użytkownicy także przypinają: