Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

morelowe pszczółki
Placuszki owsiane z boczkie...
10 pomysłów na smoothie
Na dzisiejszy upalny majowy...
zdrowa przekąska
Tortille cezara czyli sałat...
Tarta jogurtowa z letnimi o...
Sernik nowojorski

Spód
Skł...
♥ Dessert - raspberry cream...
mini pizzerki na cukini
*.*
Fit napój Detox
;]}
3 Wody przyśpieszające META...
Pyszna tarta z truskawkami ...
LEMONIADA RABARBAROWA <3...
sałatka z wędzonym łososiem...
Na dzisiejszy majowy dzień ...
Pyszna salatka idealna do g...
Kotleciki z ziemniaków, łos...
Pyszne ciasto marchewkowe. ...
Składniki na około 450 g kr...
Sałatka z krewetkami, cukin...
Lebkuchen
PYSZNE MUFFINY ŚNIADANIOWE!...
muffinki z fetą i kukurydzą

Więcej zszywek ze źródła

www.b-fit.pl

Zapraszamy wszystkie kobiet... Na dzisiejszy upalny majowy... Chcesz zadbać o swoją formę... Na dzisiejszy majowy dzień ... Konkurs!!!
Z okazji dnia Ko... Już w przyszłą środę ruszaj... Jedyny taki w Katowicach pr... Serdecznie zapraszamy do St... Zapraszamy do klimatycznego...
bfit

bfit

Dodane 18.05 o 9:20 z

www.b-fit.pl

Obserwuj

Na dzisiejszy majowy dzień proponuję Wam orzeźwiający

przedsmak lata! Dzisiaj raczę się koktajlem truskawkowym.

Jeszcze nie pora na truskawki, dlatego najlepszą opcją jest korzystanie z mrożonych, polskich, sezonowych truskawek.

Aktualne „świeże” truskawki nawet nie smakują, jak obiekt naszej tęsknoty. Co do wartości odżywczych szklarnianych truskawek można by było się kłócić, zalecam więc korzystanie z mrożonek. Mrożenie jest procesem, który nie powoduje praktycznie żadnych zmian w wartości odżywczej produktów. Większość witamin i minerałów jest odpornych na proces mrożenia. Największe straty w badaniach zaobserwowano w wit. C. Jest to witamina, która najszybciej się utlenia. Nawet produkty świeże, gdy nie zostaną zachowane właściwe parametry przechowywania, tracą również witaminę C. Poniżej wkleję Wam link do badań naukowych na temat wpływu procesu mrożenia na truskawki, dla tych, co lubią zgłębiać swoją wiedzę.

Aby w jakiś sposób zrekompensować straty witaminy C, dodałam do koktajlu seler naciowy. Dodaje on niepowtarzalnego orzeźwiającego smaku.

Oprócz strat w witaminie C, proces mrożenia powoduje zmniejszenie zawartości sacharozy w mrożonym produkcie. Przez co nasze truskawki nie są zbyt słodkie. Akurat kwestia smaku jest pojęciem indywidualnym. Zależy jak słodkie rzeczy lubimy jeść =P No i mamy również zależność, że czas przechowywania mrożonego produktu powoduje większe straty zarówno w sacharozie, jak i w witaminy C.

Dlatego postanowiłam skorzystać z naturalnych cukrów i dosłodziłam mój koktajl bananem =) Dzięki temu zabiegowi wzbogaciłam swój koktajl o kolejne witaminki.

Ważną rzeczą jest również dodanie do koktajlu odrobiny oleju, bądź orzechów. W przypadku oleju, nie będzie to w ogóle wyczuwalne, a dodając tłuszcz spożywając warzywa i owoce zwiększamy wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Warto zapamiętać i stosować nie tylko w przypadku tego konkretnego przypadku. Pamiętajmy jednak, by wybierać zdrowe, nierafinowane oleje.

Osobiście użyłam tutaj oleju sezamowego. Posiada on niesamowity aromat. Lubię czasem, by nutka oleju była wyczuwalna w koktajlu. Więc na szklankę, która zmieści około 400 ml koktajlu wlewam około łyżkę stołową oleju. Gdy chcę, skorzystać tylko ze zwiększonej przyswajalności, dodaję około pół łyżeczki. Zależy od intensywności smaku oleju.

Na blogu B-Fit Studio Fitness znajdziecie przepis.
Smacznego! =)

Polubili: annbia
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: